Skip to main content

Lage hypotheekrente


lagerente2015Velen dachten dat de hypotheekrente het historische dieptepunt al had bereikt. Onlangs is de hypotheekrente echter opnieuw gedaald. In combinatie met de nog steeds lage huizenprijzen is dit het moment om uw droomhuis te kopen. Zeker nu de NHG-grens per 1 juli verder daalt.

De beslissing om een huis te kopen neemt u niet zomaar. Daar denkt u goed over na. U zet alle voor- en nadelen op een rij. Een van de voordelen is de lagere huizenprijs. Sinds 2008 zijn de huizenprijzen met ongeveer 20 procent gedaald. Dat brengt de beslissing om een huis te kopen al een flinke stap dichterbij.

Steeds dalende hypotheekrente

Een belangrijk argument om nu een huis te kopen is de lage hypotheekrente. De hypotheekrente is lager dan ooit. Zo betaalt u voor een rentevaste periode van tien jaar vaak al minder dan 3,0 procent rente (met Nationale Hypotheek Garantie). Bij een lening van 200.000 euro scheelt u dat al snel enkele honderden euro’s per maand vergeleken met enkele jaren geleden. De gemiddelde rente was toen 5,5 procent.

Nu nog kosten koper meefinancieren

De hoogte van uw maximale hypotheek wordt bepaald door de taxatiewaarde van het huis. U kunt nog tot maximaal103 procent van de taxatiewaarde lenen. Dit percentage wordt de komende jaren afgebouwd tot 100 procent. Het meefinancieren van (een deel van) de kosten koper is nu nog mogelijk. Als u tot 100 procent van de taxatiewaarde kunt lenen is dit niet meer mogelijk.

Daling NHG-grens

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw hypotheekverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde  situaties. Bijvoorbeeld als u door een echtscheiding, werkloosheid, verlies van inkomen, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner uw hypotheek niet meer kunt betalen. NHG helpt u in dit soort situaties. Per 1 juli daalt de maximale hypotheeksom voor NHG naar 245.000 euro.

Laag btw-tarief voor verbouwing

Is uw gekochte huis bijna het huis van uw dromen? Ontbreekt alleen een uitbouw met een nieuwe keuken? Geen nood, want het lage btw-tarief (6 procent) voor de arbeidskosten van een verbouwing geldt nog steeds. Het is nog geldig tot 1 juli 2015. Dat maakt uw verbouwing een stuk voordeliger.

Meer weten over een huis kopen of over NHG? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag.