Skip to main content

Scheiding en uw woning

scheidingEen scheiding is doorgaans niet de leukste periode in het leven van een mens. En dan is er óók nog het eigen huis. Kan een van de partners in het huis blijven wonen of wordt het: verkopen of uitkopen? En wat betekent dat voor uw hypotheek en de fiscus?


Gaat u scheiden en is het huis eigendom van u of uw partner, dan kan de eigenaar in het huis blijven wonen. Staat het huis echter op naam van u en uw partner dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: verkopen of uitkopen.

Bijleenregeling

Bij verkoop van uw huis wegens een scheiding krijgt u te maken met de zogeheten bijleenregeling. De vrijkomende overwaarde moet u tot drie jaar na verkoop gebruiken voor de aankoop van een ander huis. Doet u dat niet dan krijgt u over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Was u beiden eigenaar van het huis, dan bent u voor de helft verantwoordelijk voor de overwaarde.

Onderwaarde

Stel: uw huis is bij verkoop minder waard dan uw hypotheekschuld. De restschuld wordt dan onder uw beiden verdeeld. Blijft u in het huis wonen en is er sprake van onderwaarde, dan vergoedt uw ex-partner zijn of haar aandeel in de woning en de onderwaarde.

Uitkopen en verplichte aflossing

U kunt ook uw (ex-)partner uitkopen. Daarvoor kunt u een nieuwe lening afsluiten of het partnerdeel van de bestaande lening overnemen. U bent verplicht om dit deel volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Doet u dit niet dan heeft u over dat deel van de lening geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Op het eigen deel van uw hypotheek hoeft u niet per se af te lossen om uw renteaftrek te behouden. Uw hypotheek moet dan wel voor 1 januari 2013 zijn afgesloten.

Scheidingsregeling

Vaak komt het voor dat bij een aanstaande scheiding een van de partners het huis heeft verlaten. Die komt dan strikt genomen niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Speciaal daarvoor heeft de Belastingdienst de scheidingsregeling in het leven geroepen. Tijdens deze periode kunnen u en uw ex-partner wennen aan uw nieuwe financiële situatie. Ook kan in de tussentijd het huis worden verkocht of door de (ex-)partner worden overgenomen.

Wat houdt de scheidingsregeling in?:

  • De Belastingdienst behandelt het gezamenlijke huis nog maximaal twee jaar als eigen woning. Uw partner moet dan nog wel in het huis wonen.
  • U behoudt in die periode renteaftrek over uw deel van de schuld.
  • Over uw deel van de woning moet u het eigenwoningforfait aangeven. Blijft uw partner na het verbreken van de relatie in het huis wonen dan moet die de helft van het eigenwoningforfait opgeven als ‘ontvangen alimentatie’. Dit is voor ‘het genot van de woning’ .
  • Het eigenwoningforfait kunt u dan weer aftrekken als betaalde alimentatie.
  • De ex-partner wordt dan voor dat bedrag belast voor ontvangen alimentatie.


Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.