Skip to main content

Uw autoverzekering: WA, beperkt casco of allrisk?

autokeuzeU heeft een auto gekocht en zoekt een autoverzekering? Past uw huidige autoverzekering nog bij de staat van uw auto? Kort door de bocht zijn er drie soorten autoverzekeringen: WA, beperkt casco of allrisk. Maar welke verzekering past bij u en uw auto?

De keuze van een autoverzekering is van twee belangrijke factoren afhankelijk: uw auto en uw wensen over de dekking bij een eventuele schade. Het kan zijn dat uw auto ondertussen een paar jaar ouder is geworden. Is een allriskverzekering dan nog noodzakelijk? Wilt u dat de schade aan uw auto te allen tijde is gedekt, dan is een allrisk weer wel de juiste verzekering. We zetten de drie verzekeringsvormen op een rij.

Wettelijk aansprakelijk

Een WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid autoverzekering) dekt de door u veroorzaakte schade aan andere auto’s. De schade aan uw eigen auto wordt niet vergoed. Als autobezitter bent u verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Let hierbij goed op de begin en einddatum van de verzekering. Deze dient gelijk te lopen met de periode dat het kenteken op uw naam staat. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is hier heel streng in. Dit voorkomt een hoge boete van het RDW. De verzekering dekt ook de schade als iemand anders (in het bezit van een geldig rijbewijs) in uw auto rijdt.

Beperkt casco autoverzekering (WA+)

Een autoverzekering met beperkt casco dekking – ook wel WA+ genoemd - heeft naast de verplichte WA-dekking ook een dekking tegen bepaalde schades aan uw eigen auto. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door diefstal, brand, hagel of storm en ruitbreuk. Veel WA+-verzekeringen hanteren bij schade een eigen risico. Eigen veroorzaakte schades aan uw eigen auto, zoals parkeerschades e.d., vallen niet onder deze dekking.

Allriskautoverzekering

Een allriskautoverzekering heeft een uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Behalve de schade aan andere auto’s is ook de schade aan uw eigen auto gedekt.

Wilt u meer informatie over autoverzekeringen? Of een advies welke verzekering het beste bij u past, neem dan gerust contact met ons op.