aov2017

In tegenstelling tot uw medewerkers bent u als ondernemer niet automatisch verzekerd bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat u tijdelijk of blijvend geen inkomen heeft. Wat betekent dat voor u privé? En voor uw bedrijf?

‘Mij overkomt het niet’ of ‘Ik durf het risico te nemen’. Veel ondernemers staan er niet bij stil of denken te gemakkelijk dat ze niet arbeidsongeschikt raken. Onverstandig, want een ongeluk zit in een klein hoekje en iedereen kan ziek worden.

Stoppen met uw bedrijf?

Als u niet kunt werken, heeft u geen inkomen. Uw maandlasten - zowel privé als zakelijk – lopen gewoon door en ondertussen informeren uw klanten naar hun bestelling. Misschien moet u wel stoppen met uw bedrijf of uw huis verkopen? Wat kunt u doen?

Verlies aan inkomen

Veel ondernemers vangen het verlies aan inkomen op met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Raakt u onverhoopt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt, dan bent u ook verzekerd van inkomen of een aanvulling daarop.

Arbeidsongeschiktheid

Er zijn drie uitgangspunten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering om te bepalen of u arbeidsongeschikt bent. U bent arbeidsongeschikt als u:

  • Uw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen;
  • geen passende arbeid meer kunt verrichten;
  • geen gangbaar beroep meer kunt uitoefenen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een AOV verzekert u zich van inkomen als u niet meer kunt werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is maatwerk. De inhoud ervan hangt sterk af van uw persoonlijke situatie en uw keuzes.

Het is verstandig om vooraf een aantal zaken op een rij te zetten, bijvoorbeeld:

  • Welk financieel risico draagt u zelf? Bijvoorbeeld omdat uw partner ook een inkomen heeft of omdat u bij arbeidsongeschiktheid uw uitgaven aanpast aan uw nieuwe situatie.
  • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid moet uw verzekering gaan uitkeren?
  • Tot welke leeftijd wilt u dat uw uitkering doorloopt?
  • Wilt u een geïndexeerde uitkering of een vaste uitkering?
  • Hoe wordt uw arbeidsongeschiktheid bepaald: beroeps, passend of gangbaar?


Ook verzekeraars spelen een belangrijke rol. Kunnen ze voldoen aan uw wensen? Welke premies hanteren de verzekeraars? Wat zijn de (positieve of negatieve) ervaringen met bepaalde verzekeraars?

Wilt u meer informatie of een AOV op maat, neem dan contact met ons op.