computer opschonen

Computer aanzetten, programma’s bijwerken en updates maken. Voordat u eindelijk kunt beginnen, bent u al een kwartier verder. Vooral Windows heeft er een handje van. Haal de bezem door uw computer en maak hem weer supersnel. Met onze tips fixt u dat in een handomdraai. Wilt u weten hoe?

Een computer is voor de meeste mensen een gebruiksvoorwerp. Aanzetten en snel aan de slag. Zeker in het begin is er niets op uw computer aan te merken. Gaandeweg ontstaat echter de vervuiling op uw pc. De meeste computerprogramma’s en digitale diensten laten data achter op uw computer, bijvoorbeeld in de vorm van instellingen, iconen of mappen.

En sommige ervan zijn ook nog eens hardnekkig. Zelfs als u de programma’s heeft verwijderd zijn er nog sporen terug te vinden. Dat maakt uw computer traag, vaak tot grote ergernis. Met een paar handelingen ruimt u de ‘rommel’ definitief op en kunt u weer lekker snel aan de slag.

Begin met: Verwijderen overbodige programma’s

Zeker in het begin downloadt u in uw enthousiasme alles wat los en vast zit. Het ene na het andere programma staat op uw computer. En zoals dat gaat: na enige tijd opent u sommige programma’s of spellen niet meer. Maak een selectie: Welke programma’s gebruikt u niet of nauwelijks? Welke kunnen eigenlijk wel weg? En delete deze programma’s. Let op: sommige programma’s laten hun sporen achter in het Windowsregister.

Met Geek Uninstaller (gratis) krijgt u een overzicht van ongebruikte programma's die Windows of een pc-fabrikant op uw computer hebben gezet. Ook die kunt u verwijderen.

Vervolgens: Ruim uw schijf op

Veel programma’s gebruiken tijdelijke bestanden die na het opruimen ervan ook nog eens achterblijven op uw computer. Die bestanden nemen veel ruimte in op de harde schijf van uw computer en werken zeer vertragend. Ga in Windows (of via de zoekoptie) naar ‘schijfopruiming’ en een menu verschijnt. Draai het programma en u heeft weer voldoende ruimte én snelheid.

Lukt het niet om voldoende ruimte te creëren op uw harde schijf, probeer dan het gratis programma CCleaner. Dit programma analyseert, adviseert en verwijdert ongewenste bestanden.

Voor de zekerheid: Niet standaard opstarten

Moeten al uw programma’s wel automatisch beginnen? Door een keuze te maken boekt u al snel tijdwinst bij het starten van uw computer. Het is overigens verstandig om altijd uw anti-viruspakket aan te laten staan. In de taakbalk (rechts onderin op uw scherm) vindt u meestal de programma’s die automatisch opstarten. Via de instellingen in Windows (Taakbeheer) kunt u zelf kiezen welke programma’s u automatisch laat opstarten. Zorg er wel voor dat u alleen programma’s uitschakelt die niet direct nodig zijn voor een goede werking. Weet u niet of dit het geval is, schakel het programma dan niet uit.