Skip to main content

Hier heeft een digitale crimineel niet van terug

twee staps verificatie

Met de regelmaat van de klok komen berichten voorbij dat hackers computernetwerken platleggen om (uw) gegevens te achterhalen. Maar al te vaak liggen wachtwoorden voor de hand en zijn simpel te hacken. Met een eenvoudige handeling is dit te voorkomen. Welke?

Hoe sterk zijn uw wachtwoorden waarmee u inlogt? Namen van uw kinderen of partner? Of die namen in combinatie met hun geboortedag? Uw naam gekoppeld aan uw favoriete automerk? Of varianten daarop? Voor geroutineerde hackers is het dagelijkse, maar vooral eenvoudige kost om de wachtwoorden te achterhalen.

Extra stap

Het laatste wat u wilt is dat een digitale crimineel met uw betaalgegevens, familiefoto’s, e-mails of persoonlijke documenten aan de haal gaat. Ontcijfert een digitale crimineel uw wachtwoord dan staat de deur naar uw persoonlijke gegevens wagenwijd open. Met een sterk wachtwoord zet u al een eerste goede stap, maar met een zogeheten tweestapsverificatie voorkomt u sowieso veel ellende.

Veilig

Met tweestapsverificatie bevestigt u daadwerkelijk de eigenaar van het account te zijn. Met deze dienst ontvangt u na uw inlog nog een code via app, sms of mail. Na het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord voert u de ontvangen code in en het veilig inloggen is voltooid. Een potentiële hacker beschikt niet over deze code.

Instellen

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van deze veilige methode om in te loggen. Bij diensten zoals Facebook, Twitter of LinkedIn, Google of uw Apple-account kunt u de tweestapsverificatie instellen. Maar ook bij uw Dropbox of Booking.com account is dit mogelijk.

De manier waarop u de tweestapsverificatie moet instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vindt u alle informatie over veilig inloggen.