Skip to main content

Oversluiten hypotheek? Dit zijn de overwegingen

hypotheekgeld

De gemiddelde rentepercentages voor een hypotheek bedragen tegenwoordig minder dan 1 of 1,5 procent. Voor huizenkopers is het dus goed zaken doen met geldverstrekkers. Maar hoe zit het met hypotheken die al wat langer lopen? Oversluiten? Of juist niet? Dit zijn de overwegingen.

Dat de hypotheekrente nog steeds op een ongekend laag niveau staat, is geen geheim meer. Door bijvoorbeeld over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente, kunnen uw maandelijkse lasten dalen. Doet u dit tijdens de huidige looptijd, dan bent u boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Tegenover de lagere maandlasten staat wel dat u minder hypotheekrenteaftrek heeft.

Andere geldverstrekker

Is uw rentevastperiode afgelopen, dan mag u kosteloos overstappen naar een andere geldverstrekker. Uw huidige geldverstrekker moet wel een nieuw aanbod doen, maar u mag ook kiezen voor een andere geldverstrekker.

Op dat moment kunt u uw huidige hypotheekvorm nog eens onder de loep nemen. Past deze nog bij uw persoonlijke situatie? Of zijn er inmiddels nieuwe interessante hypotheekvormen op de markt? Wij adviseren u graag bij deze keuze.

Is oversluiten interessant?

Oversluiten of niet? Bij een dergelijke beslissing gaat u niet over één nacht ijs. Uw persoonlijke situatie speelt hierbij een grote rol. Ook zijn er verschillende opties en overwegingen mogelijk. We zetten deze voor u op een rij.

Aflopende rentevastperiode

Aan het einde van de rentevastperiode doet uw huidige geldverstrekker een nieuw aanbod. Daar zijn geen verplichtingen aan verbonden. Tip: steek uw licht eens op bij andere geldverstrekkers.

Financier verbouwing

Plannen voor een uitbouw, nieuwe badkamer of wilt u uw huis verduurzamen bijvoorbeeld door te isoleren? Door bij het oversluiten uw hypotheek te verhogen kunt u uw verbouwing financieren.

Nieuwe hypotheekvormen

Hypotheken gaan met hun tijd mee. Er zijn verschillende vormen en varianten, bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een (bank)spaarhypotheek. Vanwege de lage (of negatieve) spaarrente kunt u ook extra aflossen op de hypotheek. Binnen wettelijke kaders kunt u zelfs van hypotheekvorm veranderen.

Overwaarde verzilveren

De afgelopen jaren is uw huis ongetwijfeld in waarde toegenomen. Bij veel geldverstrekkers daalt dan de ‘risicoklasse’. In de meeste gevallen zit daar ook een lagere hypotheekrente aan vast.

Meer rentezekerheid

Een lagere hypotheekrente is interessant als u meer financiële zekerheid wenst. Door een langere rentevastperiode af te sluiten, behoudt u ook voor die periode de lagere maandlasten.

Aanpassing persoonlijke situatie

Kinderen uit huis? Het scheelt u in ieder geval een flinke slok op een borrel aan (studie)kosten. Ook minder leuke zaken als een scheiding of het overlijden van uw partner zijn van invloed op uw hypotheek. Uw hypotheek is aanpasbaar aan uw nieuwe leefomstandigheden.

Extra aflossen

Door de (soms negatieve) rente op spaargeld gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheekschuld. De schuld daalt evenals uw maandlasten.

Overstappen en extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Het oversluiten kan echter ook fiscale gevolgen hebben.

Wilt u een op maat gesneden advies? Neem dan contact met ons op.

balk afm2 jpg