Skip to main content

Aflossingsvrije hypotheek: aflossen of niet?

aflossingsvrij

Veel huizenbezitters hebben nog een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit worden afgelost. In de meeste gevallen gebeurt dat bij de verkoop van uw huis. Maar zijn er ook andere mogelijkheden en oplossingen? Zo ja, welke?

Op de eerste plaats is er niet een-twee-drie antwoord te geven op bovenstaande vraag. Het is namelijk afhankelijk van uw huidige financiële situatie en uw toekomstwensen. Voor alle huizenbezitters met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Uw schuld blijft gelijk en u betaalt alleen rente.

Uw maandlasten zijn daardoor laag, maar u bouwt geen vermogen op. Daarnaast blijft ook uw hypotheekschuld gelijk tenzij u tussentijds extra aflost, bijvoorbeeld met uw spaargeld.

Wanneer los ik mijn hypotheek af?

Doorgaans vindt de aflossing van een aflossingsvrije hypotheek in één keer plaats aan het einde van de looptijd of bij de verkoop van uw woning.

Inmiddels hebben veel van deze hypotheekbezitters een levensverzekering of spaarvorm om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker u verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor de risico’s van deze hypotheekvorm. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat uw woonlasten fors kunnen stijgen.

Hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heeft u nog recht op 30 jaar renteaftrek. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek dus in 2031. Heeft u bijvoorbeeld alleen AOW of een laag pensioen, dan krijgt u te maken met hogere maandlasten. Dat voelt u meteen in uw portemonnee.

Omzetten in andere hypotheekvorm

De meeste huizenbezitters lossen extra af op hun hypotheekschuld. Ze gebruiken daarvoor hun spaargeld dat momenteel weinig of geen rendement meer oplevert. Veel geldverstrekkers staan boetevrij aflossen toe, meestal tot een bepaald percentage van uw hypotheekschuld.

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaalt u rente én lost u tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Door de schaarste op de huizenmarkt is de waarde van woningen de laatste periode flink gestegen. Uw overwaarde is waarschijnlijk ook flink toegenomen. Voor veel geldverstrekkers is dat een reden om bijvoorbeeld uw aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heeft u geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van uw woning? Vraag ons dan om een gedegen advies.

Meer informatie

Overweegt u een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wilt u dat effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.

balk afm2 jpg