Skip to main content

Schade door storm? Zo lost u het op

We hebben recent nog een flinke storm voorbij zien komen; Ciarán zorgde voor de nodige problemen in onder andere Engeland, Frankrijk en Nederland. Veel huizen en tuinen kregen het zwaar te verduren. Schuttingen werden omvergeblazen, dakpannen dwarrelden in het rond en ook auto's liepen schade op door afgebroken takken.

Schade aan uw huis is natuurlijk ontzettend vervelend. Daarnaast kunnen de kosten ook flink oplopen. Gelukkig kunt u zichzelf verzekeren tegen stormschade. Schade aan uw huis zelf wordt vergoed door de opstalverzekering. Schade aan de spullen in uw huis is gedekt via de inboedelverzekering. Hebt u een eigen woning, dan moet u beide verzekeringen zelf afsluiten. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering voldoende. De opstalverzekering is dan via de verhuurder geregeld.

Wat is een storm?

Door het extremer wordende weer is een goede verzekering voor stormschade steeds belangrijker. Maar wat is een storm? Meteorologen en verzekeraars hanteren officieel windkracht 9 als de grens voor een storm. In de praktijk blijkt dat verzekeraars schade vaak al vergoeden vanaf windkracht 7.

Verbeteringen doorgeven

Wanneer wordt stormschade vergoed? In veel gevallen valt schade door storm onder de inboedel- of opstalverzekering. Het is raadzaam om verbeteringen aan uw huis, zoals zonnepanelen, door te geven aan de verzekeraar. Zo zijn zij op de hoogte van de actuele waarde van uw spullen en kunt u de dekking van uw verzekering eventueel aanpassen naar de nieuwe situatie.

Goed onderhoud

De verzekeraar verwacht dat u zelf preventieve maatregelen neemt om schade bij een storm te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om uw huis goed te onderhouden. Schade door achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld losliggende dakpannen, wordt namelijk niet vergoed.

Houd contact

Ontstaat er schade tijdens een storm, maak dan meteen foto’s en probeer verdere schade te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door losliggende onderdelen vast te maken of weg te halen. Zo versnelt u het proces bij de verzekeraar.

Zelf gaan klussen om de schade te herstellen is niet altijd handig. Dit kan invloed hebben op de uitkering. Daarom is het belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met de verzekeraar.

Schade aan de inboedel buiten de woning, zoals tuinmeubelen, is vaak maar beperkt verzekerd. Daarom is het belangrijk om deze spullen goed op te bergen of vast te zetten bij een storm.

Kijk en vergelijk

De dekkingsvoorwaarden en een eventueel eigen risico kunnen per verzekeraar verschillen. Bovendien kan het voorkomen dat bepaalde schades maar gedeeltelijk worden vergoed, zoals bijvoorbeeld schade aan een gedeelde carport of schutting met de buren.

Daarom is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en te vergelijken. Een verzekering moet natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten op uw persoonlijke situatie. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunnen wij hierbij helpen.

Aansprakelijkheid

En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een storm? Tijdens een storm is er sprake van overmacht waardoor u meestal niet aansprakelijk bent voor de schade. Als uw boom op de schuur van de buren valt, dan dienen zij dit zelf te melden bij hun eigen verzekeraar. U bent echter wel aansprakelijk als er sprake is van nalatigheid of verwijtbaar handelen.

Autoschade

Ook auto’s raken regelmatig beschadigd bij storm. Als u een allrisk-verzekering of WA-beperkt cascoverzekering hebt, dan is uw auto verzekerd tegen stormschade. Hierbij is eventueel een eigen risico van toepassing. Met een WA-verzekering kunt u geen aanspraak maken op een vergoeding bij stormschade.

Meer info?

Hebt u vragen over de dekking bij stormschade? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.