Skip to main content

Aansprakelijkheid voor kinderen

 aansprakelijkheidkinderenfp

Wat als uw kind letselschade toebrengt aan een ander? Bij een stoeipartij duwt uw kind een ander kind van de trap, met hoofdletsel als gevolg. Uw kind gooit een ijsbal in het oog van een ander kind. Of uw kind zit te appen op de fiets en rijdt een bejaarde vrouw aan. Die ander kan ook een familielid zijn, bijvoorbeeld een broertje of een zusje.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

Kinderen zijn vanaf 14 jaar zelf aan te spreken voor schade veroorzakend gedrag. Wanneer uw kind jonger is dan 14 jaar dan bent u als ouder aansprakelijk. In de wet is bepaald dat degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent aansprakelijk voor een “als een doen te beschouwen” gedraging van een kind jonger dan 14 jaar. Voorbeeld van een “als een doen te beschouwen gedraging” van het kind is het richten van een waterpistool op de langs fietsende buurman die daardoor schrikt en ten val komt. Voor een “als een nalaten te beschouwen gedraging” van het kind jonger dan 14 jaar zijn de ouders dus niet aansprakelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als een kind niet ingrijpt bij een potentieel gevaarlijke situatie, zoals het niet waarschuwen voor een gespannen touwtje bij een trapgat. Bij gescheiden ouders is het niet van belang is of het kind bij de ouder inwoont. Beide ouders zijn (hoofdelijk) aan te spreken.

Voor schade veroorzaakt door fouten van kinderen in de leeftijd van 14 en 15 jaar ligt het iets anders. Voor fouten van kinderen in die leeftijdscategorie is de ouder of voogd alleen aansprakelijk in het geval hem kan worden verweten dat hij het gedrag van het kind niet heeft voorkomen. Als voorbeeld: een ouder weet dat zijn 15 jarige zoon op een brommer rijdt en grijpt niet in. Wanneer de zoon een aanrijding veroorzaakt zijn de ouders aan te spreken. In geval van gescheiden ouders kan het hier wel zijn dat de ene ouder een verwijt te maken valt en de ander niet. Aansprakelijkheid van ouders wordt overigens niet snel aangenomen, omdat de kinderen in deze leeftijdscategorie al vrij zelfstandig zijn. De 14 of 15 jarige is zelf natuurlijk wel aan te spreken voor zijn onrechtmatige gedrag.

De aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Als ouder bent u niet verplicht om voor u zelf en ten behoeve van uw minderjarige kinderen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. U doet er echter wel verstandig aan. Het voorkomt dat u uit eigen zak de door uw kind veroorzaakte schade aan derden moet betalen.

Vragen bij letselschade

Heeft u vragen over aansprakelijkheid of letselschade bij kinderen? U kunt gratis advies inwinnen bij Sabien Binkhorst, uw letselschade advocaat in Zeeland!

Contactgegevens:
Sabien Binkhorst, Rooseveltlaan 6, 4536 GZ Terneuzen (gebouw M2GO)
tel. 0650421808

sabien

binkhorst