hurenU heeft een nieuw huis gekocht, terwijl uw huidige huis nog niet is verkocht. Hierdoor rusten er dubbele woonlasten op uw schouders. Door uw te koop staande huis tijdelijk te verhuren verlaagt u geheel of gedeeltelijk uw dubbele woonlasten. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

De kans om uw droomhuis te kopen, kon u niet laten lopen. Maar wat als uw huidige huis niet wordt verkocht? In de huidige huizenmarkt duurt het tegenwoordig langer om een huis te verkopen. Tijdelijke verhuur kan uitkomst bieden.

Leegstandswet

U kunt uw huis tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Hierbij heeft de huurder niet de huurbescherming die bij een normale verhuur geldt. De verhuur gaat op basis van huurcontracten. Aan het einde van het contract moet de huurder uw huis verlaten. Op die manier is bij verkoop een lege oplevering van uw huis gegarandeerd. Het tijdelijke huurcontract verlengen is ook mogelijk. U mag uw huis maximaal 5 jaar verhuren op basis van de Leegstandswet.

Toestemming en vergunning

Om uw huis tijdelijk te verhuren heeft u toestemming nodig van uw bank of geldverstrekker. Dat staat bijna altijd in uw hypotheekvoorwaarden. Ook heeft u voor de verhuur van uw huis toestemming van uw gemeente nodig. Door deze vergunning maakt uw huurder geen aanspraak op de uitgebreide bescherming.

Hoe zit het met verzekeringen?

De tijdelijke verhuur van uw huis, kan gevolgen hebben voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht ook voor uw rechtsbijstandverzekering. Informeer vooraf wat een tijdelijke verhuur voor uw verzekeringen betekent. Wij helpen u daar graag bij.

Leg afspraken vast

Maak goede afspraken met uw tijdelijke huurder. Het is raadzaam om deze afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Laat uw tijdelijke huurder zich legitimeren en maak een kopie van het origineel. Dat voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

De tijdelijke verhuur van uw te koop staande huis heeft ook fiscale gevolgen. Kijk  vooraf goed naar de voor- en nadelen hiervan.