geldmandAl sinds mensenheugenis zetten we geld opzij voor onverwachte gebeurtenissen. In het verleden ontving u nog een leuke rente op uw spaargeld. Die tijd is voorbij. Wilt u meer rendement op uw spaargeld? Dit zijn een aantal alternatieven.

Sparen zit in ons DNA. Iets opzijzetten voor als uw auto, koelkast of cv-ketel het begeeft, is ook zeer verstandig. Bovendien kunt u snel bij uw spaargeld. Spaart u bij een bank, dan heeft u bovendien een extra zekerheid. Gaat een bank met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) failliet, dan garandeert DNB tot maximaal 100.000 euro per rekeninghouder.

Wilt u meer rendement, dan is er een aantal alternatieven voor uw spaargeld. Welke u kiest is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en risico dat u wilt lopen. We zetten een paar mogelijkheden op een rij.

Deposito

Door uw spaargeld voor een langere termijn vast te zetten, ontvangt u meer rendement op uw spaargeld. Bij een langere looptijd ontvangt u meer rente dan bij een kortere looptijd. Een nadeel: u kunt niet zo gemakkelijk bij uw spaargeld.

Extra aflossen hypotheek

U kunt uw spaargeld gebruiken om uw hypotheek of doorlopend krediet tussentijds (gedeeltelijk) af te lossen. Daardoor krijgt u minder schuld en dat betekent weer lagere maandlasten. Bij een Spaar- of Bankspaarhypotheek is het overigens niet altijd beter om af te lossen, maar kunt u uw spaargeld beter op de hypotheekrekening storten.

Verbeteringen aan uw huis

Met uw spaargeld kunt u ook investeren in uw eigen huis, bijvoorbeeld door een nieuwe badkamer of keuken te plaatsen. Een goed alternatief is ook een schilderbeurt of uw huis beter te isoleren voor een hoger energielabel. Door deze verbeteringen wordt uw huis waarschijnlijk meer waard.

Pensioen

U kunt ook extra sparen voor uw pensioen. Naast uw AOW ontvangt u bij het bereiken van de pensioenleeftijd waarschijnlijk een aanvullend pensioen. Daar spaart u voor tijdens uw werkzaam leven. Mogelijk gebruikt u daarbij niet uw maximale fiscale ruimte. Die jaarruimte kunt u bijbetalen uit uw spaargeld, het extra rendement ontvangt u na uw pensioen.

Beleggen

Met uw spaargeld kunt u ook beleggen. Dat kan op verschillende manieren, de bekendste zijn aandelen en obligaties. U koopt bijvoorbeeld aandelen die u later met winst probeert te verkopen. In ruil voor het risico dat u neemt ontvangt u mogelijk een hoger rendement, maar u kunt ook uw spaargeld verliezen.

Geld uitgeven

Geniet van het leven. U heeft een leuke som spaargeld op de bank. Ga op vakantie, koop een auto of ga eten in een hip restaurant. Door leuke dingen te doen, krijgt u meer plezier in uw leven en dat is een prachtig rendement. Maar zorg er wel voor dat u nog voldoende heeft voor onverwachte problemen.

Wilt u weten wat in uw situatie de beste oplossing is? Wij helpen u graag.