lekkageEen lekkage na een hoosbui, een kapotte wasmachine of een gebroken aquarium.
Met een inboedelverzekering en/of een opstalverzekering verzekert u o.a. waterschade. Deze verzekeringen vergoeden veel, maar niet alle schades…

Waterschade is een van de belangrijkste redenen voor een schadeclaim bij verzekeraars. De lekkage of het probleem sluimert vaak al langere tijd onzichtbaar op de achtergrond. En dan gaat het mis. Door uw lekkende dak raken uw muren op de bovenste verdiepingen beschadigd of door een gesprongen waterleiding staat uw parketvloer bol. De schade loopt soms flink in de papieren.

Woonhuisverzekering

Een inboedel- en/of een opstalverzekering verzekert u tegen de gevolgen van waterschade. Heeft u een huurwoning, dan is een inboedelverzekering voldoende. Heeft u een koopwoning dan is het raadzaam om beide verzekeringen af te sluiten. Een opstalverzekering vergoedt ook de schade aan uw huis. Veel verzekeraars bieden deze verzekeringen gezamenlijk aan onder de naam ‘woonhuisverzekering’.

Soorten en maten

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze verschillen soms ook per verzekeraar. Over het algemeen vergoeden alle verzekeraars de schade door:

  • regenwater dat via uw dak naar binnen is gekomen;
  • een gesprongen waterleiding;
  • een gebroken aquarium of een lekkend waterbed;
Uitgebreide verzekeringen

Uitgebreidere verzekeringen dekken vaak ook schade door water dat via de begane grond bij u naar binnen is gestroomd. Bijvoorbeeld door een overstromende put in uw straat. Ook de kosten voor het opsporen van een leidingbreuk zijn meestal gedekt, de herstelkosten van een de defecte leiding of afvoer zijn echter meestal niet gedekt.

Onvoorziene schade

Een belangrijke vereiste om waterschade te vergoeden, is gevolgschade en het onvoorziene van de schade. Ook wel het ‘onvoorzien-vereiste’ genoemd. Met kapotte dakpannen, een dakgoot vol bladeren of openstaande ramen bij een naderend noodweer, kunt u de waterschade – letterlijk – zien aankomen. In die gevallen vergoedt de verzekeraar uw schade niet.

Waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij veel inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Tips om waterschade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen:

  • laat daarom uw waterleidinginstallatie jaarlijks controleren, bij voorkeur door een installateur;
  • Loop uw huis en dak regelmatig na op beginnende lekkages;
  • Zorg dat uw waterleidingen niet kunnen bevriezen en sluit buitenkranen in de winter af.