Skip to main content

WOZ-waarde te hoog of te laag?

woz2015U heeft onlangs uw WOZ-beschikking ontvangen. Is uw WOZ-waarde te hoog? Of te laag? Ook voor huurders wordt de WOZ-waarde belangrijk. Lees hier wat u kunt doen!

Niet zo lang geleden lag uw WOZ-beschikking op de mat. Op de woningmarkt overheerst weer optimisme waardoor uw WOZ-waarde mogelijk te hoog is uitgevallen. Uw gemeente neemt een zogeheten ijkwoning in uw straat of buurt om de waarde van uw woning te schatten. Die schatting kan dus te hoog zijn.

Daardoor betaalt u jaarlijks mogelijk honderden euro’s te veel aan belasting. Veel belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Bijvoorbeeld het eigenwoning forfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Met een hoge WOZ-waarde betaalt u dus fors meer belasting. Wist u dat u binnen zes weken gratis bezwaar kunt maken tegen uw WOZ-waarde?

Te lage WOZ-waarde

Sinds oktober 2015 kunt u ook bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde. Dat kan interessant zijn. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verkopen. Een hogere WOZ-waarde maakt uw onderhandelingspositie sterker. Veel huizensites vermelden ook de WOZ-waarde van te koop staande woningen. Dat is sinds kort toegestaan.

Huurders en WOZ-waarde

Huurt u een woning of wilt u er een huren, dan krijgt u ook te maken met de WOZ-waarde. Bij het berekenen van de maximale huurprijs wordt sinds oktober 2015 ook de WOZ-waarde meegenomen in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dat is het puntensysteem om de maximale huur voor uw woning vast te stellen. Op de website van de Huurcommissie kunt u zelf de maximale huurprijs voor uw woning berekenen.

Gratis bezwaar maken

U kunt gratis bezwaar maken tegen een te hoge of te lage WOZ-waarde.
Verschillende bureaus bieden hun hulp aan. Wordt uw bezwaar toegekend, dan brengen deze bureaus pas kosten in rekening. Goed om te weten: uw gemeente betaalt deze kosten.

Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning? Kijk bijvoorbeeld op bezwaarmaker.nl.