huurkoopHuren of kopen? Het is een dilemma dat al in menig huishouden is besproken. Een huis kopen is momenteel aantrekkelijk vanwege de lage hypotheekrente. Een huurwoning daarentegen kunt u al binnen een maand verlaten als uw droomhuis voorbijkomt. Nadeel is de jaarlijks stijgende huurprijs. Zet daarom eerst alle voor- en nadelen op een rij voordat u een beslissing neemt.

Een huis kopen

Voordelen

Een huis kopen is populair. Dat komt onder meer door de lage hypotheekrente op dit moment. Uw maandlasten blijven over een langere periode – bijvoorbeeld 10 of 20 jaar – gelijk. Maar u kunt ook kiezen voor een kortere rentevastperiode, dan zijn uw maandlasten lager. Stijgt uw huis in waarde, dan bouwt u zelfs vermogen op. De betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar.

Nadelen

Een eigen huis heeft ook nadelen. Zo stapt u minder gemakkelijk over naar een ander huis. Ook bent u jaarlijks meer kwijt aan extra verzekeringen (bijvoorbeeld een opstalverzekering) en het onderhoud (bijvoorbeeld schilderwerk) van uw huis. Loopt uw rentevastperiode af, dan kunnen uw maandlasten stijgen. Daalt uw huis in waarde, dan houdt u bij verkoop een schuld over.

Een huis huren

Voordelen

Veel mensen kiezen bewust voor een huurhuis, bijvoorbeeld als u voor het eerst gaat samenwonen of alleen zelfstandig gaat wonen. Uw huurcontract is op korte termijn opzegbaar, waardoor u snel kunt verhuizen naar een ander huis. Het groot onderhoud van uw huurhuis is voor rekening van de verhuurder. Soms komt u - onder bepaalde voorwaarden - in aanmerking voor huurtoeslag. Ook geniet u huurbescherming, zodat de verhuurder u niet zomaar uit uw huis kan zetten.

Nadelen

Een van de nadelen van een huurhuis is de jaarlijkse huurverhoging. Uw maandlasten stijgen elk jaar. Voor een huurder zijn er strikte regels voor het aanpassen van het huis, bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken. Verhuist u, dan moet u in veel gevallen uw huis in originele staat achterlaten. In een huurhuis bouwt u geen vermogen op. Ook is de huur niet fiscaal aftrekbaar.

Huren of kopen? Het blijft een moeilijke beslissing. Wilt u meer informatie over hypotheken of de verzekeringen die bij koop en huur horen, neem dan gerust contact met ons op.