Hypotheek voor senioren? Dit is wat u moet weten
Geldverstrekkers gaan niet over één nacht ijs als het gaat om het afsluiten of verhogen van een hypotheek voor senioren. Vaak gelden er strengere inkomenseisen, maar gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor 57-plussers. Dit is wat u moet weten.
Een senior heeft andere woonwensen vergeleken met een jong stel dat net hun eerste woning heeft gekocht. Zo is er bij ouderen aandacht voor het levensbestendig maken van de huidige woning, het verhuizen naar een gelijkvloers optrekje of het alvast benutten van de overwaarde als aanvulling op het pensioen.
Vanaf het 57e jaar kijkt een geldverstrekker echter strenger naar het inkomen als u een hypotheek wilt verhogen of afsluiten. Dat komt omdat een geldverstrekker vanaf dat moment rekening houdt met uw toekomstig pensioeninkomen. In de praktijk betekent dat vaak minder lenen en/of versneld aflossen en dus hogere maandlasten.
Toch komen er steeds meer mogelijkheden voor 57-plussers, bijvoorbeeld op het gebied van NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en een Blijvers- of Verzilverlening.
Lagere maandlasten
Voor senioren is er een aangepaste toets voor de NHG. Er wordt nu meer naar werkelijke lasten gekeken. De prijs van de nieuwe koopwoning mag (in 2018) niet hoger zijn dan 265.000 euro. Daarnaast moeten de nieuwe maandlasten lager zijn dan bij uw oude hypotheek. Bovendien moet de rente voor minimaal twintig jaar worden afgesloten. De aangepaste toetsing geldt momenteel alleen nog maar bij uw verhuizing naar een andere woning en er kunnen strengere regels voor de hypotheek gelden.
Komt u niet in aanmerking voor de NHG, dan is er geen man overboord. Veel hypotheekverstrekkers gaan steeds coulanter om met de regels voor 57-plussers. Dit verschilt per geldverstrekker. Als u wilt kijken we graag met u mee.
Aanvulling pensioen
Veel woningbezitters hebben inmiddels een flinke overwaarde op hun huis, bijvoorbeeld door de gestegen woningprijzen of tussentijdse aflossingen. In sommige gevallen is het al mogelijk om deze overwaarde te gebruiken voor een verbouwing of als aanvulling op uw pensioen.
Blijvers- of Verzilverlening
Steeds vaker bieden gemeenten en provincies aan senioren de zogeheten Blijvers- en Verzilverleningen aan. Die wordt verstrekt als u uw woning wilt verbouwen om er langer te kunnen blijven wonen. Met de Blijverslening kunt u deze aanpassingen financieren.
Bij de andere lening verzilvert u (een deel van) de overwaarde. Uw maandlasten blijven gelijk. Er is geen aflossing en de rente wordt bijgeschreven op de hypotheeksom. De totale hypotheekschuld lost u af bij verkoop van de woning.
U kunt nagaan of uw gemeente hier ook aan meedoet op de site van uw gemeente zelf of de SVN. U ziet daar dan ook dan ook alle regelgeving. Mocht uw gemeente hier nog geen regeling voor hebben, dan kunnen wij altijd samen met u naar een oplossing zoeken.
Meer weten over de hypotheekmogelijkheden na uw 57ste jaar? Neem dan contact met ons op.