Doet ie anders nooit …
Doet ie anders nooit … Uw hond ploegt de pas aangelegde tuin van uw buren om. Of erger: het beestje zet ook nog eens zijn tanden in een lederen designstoel. En wat als uw kat de krabpaal verwisselt met de nieuwe gordijnen van de overburen? Wie betaalt de schade?
Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Honden- en kattenbezitters kunnen er boeken vol over schrijven. Ondanks dat hun huisdier doorgaans betrouwbaar is, kan het dier in een split second aan de aandacht ontsnappen en schade aanrichten. Hoe zit het dan met het vergoeden van de schade?
De bezitter van de hond of kat is in principe verantwoordelijk en zal de schade moeten vergoeden. Tenminste als de schade is veroorzaakt door de eigen gedragingen van uw huisdier. Daagt bijvoorbeeld de buurman uw hond uit, dan moet hij de schade uit zijn eigen portemonnee betalen.
Hobby
Doorgaans dekt de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) de schade die een hond of kat veroorzaakt. Gelukkig hebben de meeste mensen een verzekering die de schade als gevolg van wettelijke aansprakelijkheid dekt. Een verzekeraar gaat ervan uit dat de bezitter van het huisdier ook de eigenaar is. Belangrijk is dat deze persoon het dier ook voor zijn hobby houdt. Twijfelt de verzekeraar over de bezitter, dan wordt een onderzoek ingesteld.
Niet alle schade
De verzekeraar dekt niet alle schades veroorzaakt door huisdieren. Hitst u uw hond bijvoorbeeld op en richt hij daardoor schade aan de bezittingen van anderen aan, dan is die schade niet gedekt. In dat geval draait de eigenaar van de hond op voor de schade.
Een verzekeraar kan ook beslissen dat er sprake is van gedeelde schuld. In dat geval wordt niet alles uitgekeerd. Stel: ondanks de waarschuwing uw hond niet te aaien wordt de buurman toch gebeten. De buurman is in dat geval bewust het risico aangegaan en zal zelf voor de schade moeten opdraaien.
Meer weten?
Heeft u een huisdier en wilt u meer weten over de aansprakelijkheid? Neem dan contact met ons op.