Skip to main content

Handige wintertips voor uw huis

bladerendakgoot

De eerste regendagen zijn al achter de rug, temperaturen zakken gestaag en de bomen verliezen hun bladeren. Kortom: de herfst en de winter zijn in aantocht. Is uw huis al winterklaar? Met deze handige wintertips komt ook uw huis deze winter door.

Dit beeld herkent u vast: na een gure dag komt u uw huis binnen en daar is het lekker warm en behaaglijk. Om dat gevoel vast te houden is het belangrijk dat bijvoorbeeld uw verwarmingsketel in topconditie is. Begeeft de ketel het, dan heeft u een groot probleem.

Onderhoudsbeurt

Het is belangrijk dat de verwarmingsketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt door een vakman. Veel installatiebedrijven bieden het jaarlijkse onderhoud aan verwarmingsketels aan. Uw ketel gaat dan langer mee en mogelijke mankementen worden in een vroeg stadium getackeld.

Ook uw verwarmingsradiatoren spelen een belangrijke rol. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in zit en er geen lekkages zijn. Uw huis is daardoor veel sneller warm. Veel mensen hebben een slimme thermosstaat. Controleer uw instellingen of pas deze eventueel aan uw verwarmingswensen aan. Tip: zet de thermosstaat ’s avonds op tijd omlaag. U spaart het milieu én het scheelt aanmerkelijk uw portemonnee.

Voorkom schoorsteenbrand

Veel mensen zijn liefhebber van een houtkachel of een open haard. Warmer en sfeervoller kan het bijna niet in de wintermaanden. Laat de schoorsteen vegen door een expert. U voorkomt daarmee een schoorsteenbrand. Vraag wel naar een bewijs want veel verzekeraars vragen hierom in geval van brandschade.

Controleer ramen en deuren

Een slecht sluitende deur of raam, het zijn met stip winterergernissen nummer één. Controleer daarom op tijd ramen en deuren en plaats eventueel tochtstrippen of een deurdranger. Voor de brievenbus zijn er speciale tochtborstels te koop. Dat scheelt een hoop kou in uw gang als de krant nog half in de bus steekt. Sluit op tijd uw gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. Uw woonkamer moet wel kunnen opwarmen.

Isoleer zolder

Veel warmte in uw huis verdwijnt via de naden en kieren op zolder. Zorg dat de zolder op tijd wordt geïsoleerd, bijvoorbeeld met glaswolplaten. Het scheelt stookkosten en mogelijk krijgt het huis een hoger energielabel. Als u toch bezig bent: controleer ook het dak op beschadigingen en kapotte dakpannen in verband met lekkages.

Schone dakgoot

Zorg voor een schone dakgoot waardoor er geen water op uw dak of in een goot blijft staan. Bevriest het water dan kunnen er scheuren – en dus lekkages – ontstaan. Met het plaatsen van bladvangers voorkomt u al veel problemen.

Sluit buitenkraan

Veel mensen vergeten de buitenkraan af te sluiten als de vrieskou in aantocht is. Het water in de leidingen zet uit, waardoor de leiding kan springen. Door de kraan op tijd af te sluiten, af te tappen en eventueel te isoleren voorkomt u waterschade. En u kunt de tuin weer sproeien als het lente wordt.