Skip to main content

WOZ-waarde te hoog of te laag?

WOZwaarde

Bent u ook weleens verbaasd over de vraagprijs van een huis bij u in de buurt? De gemiddelde huizenprijs zit nog steeds in de lift. Dat is goed nieuws voor een huizenbezitter. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is uw WOZ-waarde te hoog of te laag? Doe er wat aan!

De borden ‘Te koop’ in de voortuinen van huizen schieten als paddenstoelen uit de grond. De huizenmarkt is nog steeds volop in beweging. Te koop staande huizen worden weer volop verkocht. Dat is ook te zien aan gemiddelde huizenprijzen die een stijgende lijn laten zien. Daar staat in veel gevallen wel een hogere WOZ-waarde tegenover. De gemeente taxeert aan de hand van een ijkwoning de waarde van onder meer ook uw woning.

Meer belasting

Door een hogere WOZ-waarde van uw woning gaat u ook meer belasting betalen. Een aantal belastingen is namelijk gekoppeld aan uw WOZ-waarde, bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde van uw woning, des te meer belasting u gaat betalen. En dat kan aardig in de papieren lopen.

Te hoog of te laag?

Vindt u de WOZ-waarde van uw woning te hoog of te laag, dan kunt u bezwaar maken. Voor het bezwaar maken staat een periode van zes weken nadat u de WOZ-beschikking heeft ontvangen. U kunt ook bezwaar maken als u de WOZ-waarde te laag vindt, bijvoorbeeld als u uw woning wilt verkopen. Een hoge WOZ-waarde geeft u een betere uitgangspositie voor de onderhandelingen over de prijs.  

Bent u huurder dan kunt u ook bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Deze waarde bepaalt mede de maximale huurprijs van uw woning. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel. Uw verhuurder of huurcommissie kunnen u daar alles over vertellen of verduidelijken.

Gratis bezwaar maken

Wist u dat u gratis bezwaar kunt maken tegen de hoge WOZ-waarde. Veel bureaus willen dit graag voor u doen en rekenen zelfs pas kosten als uw bezwaar is toegekend. Is dat het geval dan betaalt uw gemeente ook nog eens deze kosten.

Wilt u gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning? Er zijn verschillende aanbieders, kijk bijvoorbeeld eens op de site van bezwaarmaker.nl.