Skip to main content

Is schade aan zonnepanelen verzekerd?

zonnepaneel

Op steeds meer huizen liggen zonnepanelen. Op die manier draagt u een steentje bij aan een schoner milieu. Maar wat als (hagel)stenen uw panelen beschadigen? Of als een van uw panelen losraakt bij een stormachtige wind? Wie betaalt dat? Hoe zit dat met de verzekering?

Zonne- en windenergie leveren een flinke bijdrage aan een schoner milieu. Veel mensen beseffen dat en schaffen zonnepanelen aan. De subsidie voor zonnepanelen is inmiddels afgeschaft, maar wist u dat u de btw (21%) kunt terugvragen? Hier zijn sinds 1 januari 2019 wel extra regels aan verbonden.  

Gemiddeld liggen deze zonnepanelen ongeveer 25 jaar op het dak van uw huis. Weer of geen weer. Steeds vaker krijgen we te maken met uitersten in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en herfststormen. De kans op schade is dan altijd aanwezig.

Vastgeschroefd of vastgeklikt

Hoewel de kwaliteitsnormen van zonnepanelen en omvormers flink zijn opgeschroefd, kunnen slechte installatie of een ondeugdelijke afvoer van warmte tot schade of brand leiden. Ook is goed onderhoud van groot belang.

Dekt uw verzekering dan de schade? Niet altijd, luidt het antwoord op deze vraag. Heeft u een eigen huis? Dan is de schade aan vastgeschroefde panelen in principe gedekt binnen uw opstalverzekering. Zijn uw zonnepanelen vastgeklikt op het dak? Let dan goed op, want niet elke verzekering dekt deze schade.

Schade, diefstal of noodweer

Niet alle verzekeraars beoordelen deze zonnepanelen namelijk als onderdeel van het onroerend goed. U kunt mogelijk wel een beroep doen op uw inboedelverzekering. Ook de definitie van noodweer verschilt per verzekeraar en is diefstal niet altijd verzekerd. Vraag ons daarom altijd om advies over het wel of niet vergoeden van deze schades.

Plaatst u zonnepanelen op uw dak, dan is het raadzaam om ons daarvan op de hoogte te brengen. Wellicht moet het verzekerde bedrag worden aangepast. Hiermee voorkomt u dat u onderverzekerd bent.

Bent u huurder en heeft u zonnepanelen, dan kunt u de zonnepanelen mogelijk ook verzekeren via uw inboedelverzekering. Als huurder heeft u namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. Soms moet u een extra verzekering afsluiten.

Advies

Wilt u een goed advies over het verzekeren van uw zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.