belverbod

Al fietsend een appje versturen of bellen dat u iets later bent? Met uw smartphone in de hand al navigerend op zoek naar uw bestemming? Vanaf 1 juli is het verboden! Vanaf die datum zijn er overigens nog meer belangrijke wijzigingen. Wilt u weten welke?

Een boete van 95 euro (exclusief 9 euro administratiekosten). Dat is de hoogte van de boete als u tijdens het fietsen uw mobiele telefoon in de hand houdt. Het appen, navigeren of het uitzoeken van muziek op de fiets mag dus na 1 juli niet meer. Dit verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Staat u stil dan mag u uw telefoon of ander mobiel apparaat gewoon vasthouden en bedienen.

Alle voertuigen

Per 1 juli is het sowieso verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is ruimer dan de huidige term ‘mobiele telefoon’. Deze omschrijving is al gekozen om alvast rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen.

Minimumloon

Ook op het gebied van minimumloon wijzigt het een en ander per 1 juli. Zo hebben werknemers vanaf 21 jaar (dit was: 22 jaar) recht op het volledige wettelijk minimumloon. Voor werknemers van 20, 19 en 18 jaar gaat het minimumjeugdloon omhoog. Vanaf 1 juli hebben 20-jarigen recht op 80 procent van het wettelijk minimumloon (was in 2018: 70 procent), 19-jarigen krijgen 60 procent (dit was: 55 procent) en 18-jarigen 50 procent (dit was: 47,5 procent).

Huurverhoging

Op 1 juli verhogen de meeste verhuurders de maandelijkse huur. De huur van een huis mag dit jaar maximaal 4,1 procent tot 5,6 procent stijgen. De hoogte hangt af van het inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huurt u in de vrije sector? Dan is er géén maximum huurverhoging.