Skip to main content

Veilige Wifi op vakantie? Zo doet u dat!

wifiopvakantie

Swingend op het strand van Ibiza, op de top van Alpe D’Huez of in hartje Londen. Internetten kunt u tegenwoordig overal: vanuit uw eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Uw mail bekijken of een Instagram-story plaatsen is met een paar klikken gebeurd. Maar is het ook veilig?

Dankzij wifi kunt u met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Waar u ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk wel zonder risico’s? Het antwoord daarop is ‘nee’.

Niet internetbankieren

Op de eerste plaats is het verstandig om een openbaar Wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere acties waarbij u moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kunt u beter nalaten. Sla ook geen wachtwoorden of inloggegevens op. Tot slot: wis uw browsergeschiedenis en verwijder de cookies.

Nog meer tips:

Maak in het buitenland liever geen verbinding met een open Wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wilt u toch gebruikmaken van een open netwerk? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Varieer regelmatig met uw wachtwoorden. Tip: gebruik een zin in plaats van een woord. Voer nooit uw naam of geboortedatum in. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet Wifi uit op uw smartphone en pas weer aan als u het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch de netwerken die u onlangs heeft gebruikt. Bent u ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan kunnen hackers informatie van uw telefoon of computer  halen.

Wilt u wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via uw 4G-verbinding op uw smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na gebruik handsfree bellen, uit op uw smartphone. Hackers kunnen inmiddels ook Bluetooth kraken.

Veilig internetten in het buitenland kan het beste via een VPN-verbinding (virtual private network). Alle uitgaande informatie wordt versleuteld verstuurd.