Skip to main content

Is er nog een hypotheekleven na uw 57e jaar?

senioren hypotheek

57-plussers hebben het niet gemakkelijk op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers zijn niet scheutig als het gaat om het verhogen of afsluiten van hypotheken. Ze houden alvast rekening met uw (lager) pensioeninkomen en stellen strenge eisen. Zijn er nog mogelijkheden? Wel degelijk!

Dat een 57-plusser een ander eisen- en wensenpakket heeft dan een starter op de woningmarkt is wel duidelijk. Een senior denkt aan aanpassingen zodat hij langer in zijn huidige woning kan blijven wonen. Of soms is er al een seniorenwoning in beeld of wordt er met een schuin oog naar de opgebouwde overwaarde op de huidige woning gekeken. Dat kan immers een mooie aanvulling op uw pensioen zijn?

Versneld aflossen

Bent u ouder dan 57 jaar dan houdt een geldverstrekker rekening met uw toekomstig pensioeninkomen. Daardoor kunt u doorgaans minder lenen. Ook kan de bank vragen om uw nieuwe lening versneld af te lossen. Uw maandlasten stijgen daardoor. Toch rekken geldverstrekkers de grenzen ook wat op, dat gebeurt bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en een zogeheten Blijvers- of Verzilverlening. We lopen even langs de mogelijkheden.

Aangepaste toets

Zo krijgen senioren een aangepaste toets voor de NHG waarbij meer naar de werkelijke lasten wordt gekeken. Ook is er een limiet aan de prijs van de nieuwe koopwoning. Die mag in 2019 niet hoger zijn dan 290.000 euro. Daarnaast moet u uw hypotheek afsluiten voor een periode van twintig jaar. Voorwaarde is bovendien dat uw nieuwe maandlasten lager moet zijn dan de oude. Deze aangepaste toetsing geldt alleen als u verhuist naar een andere woning.

Speciale hypotheken voor senioren

Veel geldverstrekkers hanteren al een soepeler beleid voor 57-plussers. Bovendien hebben verschillende geldverstrekkers al speciale hypotheken ontwikkeld voor senioren. Deze hypotheken sluiten naadloos aan bij de wensen en de levenssituatie van senioren. Er zijn er al verschillende op de markt. Mocht u interesse hebben in een dergelijke hypotheek, dan kijken we graag met u mee.

Flinke overwaarde

Door de jaren heen hebben veel woningbezitters een flinke overwaarde opgebouwd op hun huis. Dat is niet alleen te danken aan de gestaag stijgende prijzen voor woningen. Door de lage rente op spaarrekening hebben veel woningbezitters ook tussentijds extra afgelost. De overwaarde mag u gebruiken als aanvulling op uw pensioen of om uw woning levensbestendig te maken.

Aanvulling pensioen

Grote kans dat u nog niet eerder van de mogelijkheid van een Blijvers- en Verzilverlening heeft gehoord. Sommige gemeenten en provincies bieden die aan. Wilt u uw woning verbouwen om er langer te kunnen blijven wonen, dan kunt u dit met een Blijverslening financieren.

Zoals de naam al zegt verzilvert u bij de andere lening (een deel van) uw overwaarde, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen. Uw maandlasten blijven gelijk en u hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij uw hypotheekschuld. Bij verkoop van uw woning wordt dit verrekend.

Meer weten

Doet uw gemeente of provincie mee aan de Blijvers- en Verzilverlening? Check dat op de website van SVN (https://svn.nl). Heeft uw gemeente geen regelingen dan zoeken we graag met u naar een oplossing.
Wilt u meer weten over de nieuwe hypotheekmogelijkheden na uw 57e  jaar? Neem dan contact met ons op.