Skip to main content

Uw zorgverzekering in 2020

zorgverzekering 2020

Onlangs heeft u van uw zorgverzekeraar een nieuw aanbod ontvangen voor uw zorgverzekering in 2020. Behalve een premiestijging voor uw basisverzekering is er ook een aantal wijzigingen. We zetten de wijzigingen op een rij en geven bespaartips. Wilt u weten welke?

De premie voor uw basisverzekering stijgt dit jaar met ongeveer 3 euro per maand. Iedere zorgverzekeraar mag zelf de hoogte van de premie bepalen. De basispremie en eventuele premie voor aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandarts) bepalen uw maandelijkse premie. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.

Maakt u gebruik van een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via uw werkgever, dan zal uw premie waarschijnlijk extra stijgen. De maximale korting op een collectieve zorgverzekering wordt verplicht verlaagd van 10 naar 5 procent.

Zorgtoeslag

Misschien komt u in aanmerking voor zorgtoeslag? Komend jaar stijgt de maximale toeslag met 67 euro per jaar voor alleenstaanden. Voor een huishouden met meerdere personen stijgt de maximale toeslag met 95 euro per jaar.

Even puzzelen

Door de premie voor uw basisverzekering te vergelijken bij de verschillende aanbieders, kunt u al een eerste besparing maken. Ook de premies voor uw aanvullende verzekeringen kunt u per verzekeraar naast elkaar leggen. Let op: de dekkingen en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Het is even puzzelen, maar het kan u ook premievoordeel opleveren.

Dit zijn de wijzigingen in de basisverzekering 2020:

Het verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar opnieuw 385 euro. Besluit u in 2020 deel te nemen aan het programma ‘Stoppen met roken’, dan betaalt u daarvoor géén eigen risico.

De zorg door een specialist ouderengeneeskunde of een arts voor mensen met een verstandelijke beperking zit vanaf 2020 in de basisverzekering.

Nieuwe medicatie

In de basisverzekering zijn ook nieuwe medicijnen opgenomen. Het gaat om Durvalumab en Abemaciclib die gebruikt worden bij specifieke vormen van longkanker. Voor mensen met multiple sclerose is het medicijn Fampyra toegevoegd. Dit geldt overigens al sinds 1 september 2019.

Bij een behandeling in een ziekenhuis kunt u in plaats van reiskosten ook logeerkosten vergoed krijgen met een maximum van 75 euro per nacht. Voorwaarde is dat u niet opgenomen wordt in het ziekenhuis en dat de behandeling minimaal drie aaneengesloten dagen duurt.

Sinds 1 oktober 2019 zitten fysiotherapiebehandelingen voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (SpA) voorwaardelijk in het basispakket. De behandelingen worden vier jaar vergoed. In deze periode wordt het effect van de behandelingen op deze vormen van reuma onderzocht. Het Zorginstituut Nederland adviseert uiteindelijk of de behandelingen definitief in het basispakket komen.

Opzeggen

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Overstappen of niet? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag. Besluit u over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari uw huidige verzekering op te zeggen.