Skip to main content

Meer grip op winterweer

winterbanden 2019

De winter is in aantocht. Nog even dan rijden de strooiwagens voor u uit om de snelweg begaanbaar te houden. Veiligheid voor alles. Heeft u al een pitstop gemaakt voor uw winterbanden? Hoe houdt u de komende tijd grip op uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers?

Liggen de winterbanden al onder de auto? Voor menig autobezitter is het al geen vraag meer. In de herfst gaan de zomerbanden naar de opslag en krijgen de winterbanden weer volop gelegenheid om kilometers te maken.

Op feestjes is de jaarlijkse bandenwisseling vaak onderwerp van gesprek. Voor de een is het een vast ritueel. Een tweede zweert bij All Season-banden en een derde blijft zijn zomerbanden trouw, want: ‘zo streng waren de afgelopen winters ook weer niet’. Wat zijn de voor- en nadelen van winterbanden?

Veilig de weg op

Wilt u veilig de weg op, dan kunt u het beste voor winterbanden kiezen. Daarmee gaat u onder alle winterse omstandigheden veilig op weg naar huis, werk of naar familie en vrienden. Het rubber van de winterband is zachter, dat vergroot uw grip op het gladde asfalt. Bij een noodstop staat u bovendien eerder stil. Daarnaast heeft een winterband een dieper profiel voor een snelle en betere afvoer van sneeuw en water. Goed om te weten: het rubber van zomerbanden wordt harder bij een temperatuur van onder de zeven graden.

Lawaai en meer brandstof

Winterbanden maken meer lawaai en u staat ook iets vaker bij de pomp want uw brandstofgebruik ligt bij deze banden een stuk hoger. Verder heeft een winterband nog een nadeel. Bij zachte winters en hoge temperaturen slijt het rubber van de winterband iets sneller.

Tussenin

En dan zijn er ook nog banden waarmee u het hele jaar kunt doorrijden: All Season-banden (4-seizoenen). Deze banden zitten tussen de zomer- en winterbanden in. Beter geschikt voor winterweer dan zomerbanden, maar bij echt winterweer scoort een winterband toch een stuk beter.

Fikse boete

Gaat u op wintersport? In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht en is alleen een bepaald type All Season-banden toegestaan. Frankrijk en Zwitserland hebben die verplichting niet, maar raden wel winterbanden aan. Behalve een boete riskeert u ook het (mede)aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld het veroorzaken van een ongeluk. Ook voor het veroorzaken van lange files als gevolg van uw zomerbanden, staat u een fikse boete te wachten.

Check voor u op skivakantie gaat of winterbanden verplicht zijn op uw wintersportbestemming via deze link.

Winterbanden zijn onder alle winterse omstandigheden een stuk veiliger. Dat gaat echter alleen op als u uw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden. Dat geldt overigens ook als er zomer- of All Season-banden onder uw auto liggen.