Skip to main content

Nepmails? Voorkom phishing poblemen

phishing creditcard

Uw gegevens invullen voor een nieuwe bankpas? Een creditcardmaatschappij die vraagt om uw inlogcode? Er staat nog een betaling open en via een link kunt u rechtstreeks betalen? Trap er niet in! Criminelen versturen dergelijke nepmails. Zó ontmaskert u een internetcrimineel!

Phishing. Een term die u bijna dagelijks voorbij hoort komen. Criminelen doen zich voor als uw bank, bedrijf of overheidsinstelling en sturen u nepmails. In sommige gevallen bellen ze u zelfs. Op allerlei manieren proberen criminelen te hengelen ('phishing’) naar uw gegevens.

Een telefoontje aan uw bank, creditcardmaatschappij of internetprovider leert dat nooit per e-mail of telefoon om inlogcodes of wachtwoorden wordt gevraagd. Soms is de verleiding groot omdat de mail of brief exact lijkt op bijvoorbeeld een brief van uw bank.

Hoe herkent u een nepmail?
Controleer e-mailadres

Sommige nepmails zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De uiting van bijvoorbeeld uw bank oogt normaal en ook de ondertekening lijkt uiterst betrouwbaar. Toch heeft een phishing-mail vaak een onduidelijk e-mailadres als afzender. Het lijkt soms wel heel erg op dat van uw bank of van uw creditcardmaatschappij, maar als u goed kijkt ziet u vaak dat het net iets anders is. Vertrouwt u het niet, controleer dan altijd het mailadres.

‘Geachte heer/mevrouw’

Veel nepmails beginnen met 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste klant'. Bent u klant bij een bank of creditcardmaatschappij dan staat in een echte brief of mail altijd uw achternaam, voorafgegaan door ‘heer óf mevrouw’.

Valse website

Veel nepmails proberen uw persoonlijke gegevens te achterhalen. Ze vragen u op een link te klikken en uw gegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Soms wordt zelfs gevraagd om in te loggen. In werkelijkheid wordt u dan naar een valse website geleid. Vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met de zogenaamde afzender.

Taal en uiterlijk

Waar voorheen nog teksten werden verstuurd met taalfouten en kromme zinnen, zijn de nepmails van de tegenwoordig een stuk professioneler. Ook de logo’s van banken zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Tip: vergelijk een recente mail of brief van bijvoorbeeld uw bank eens met de ‘nepmail’.

Doe de phishing-test!

Kunt u een nepmail onderscheiden van een echte e-mail? Test uw kennis via de phishing-test van Google!
https://phishingquiz.withgoogle.com/