Zo voorkomt u brand in uw woning
In de afgelopen periode zijn helaas weer meerdere huishoudens slachtoffer geworden van brand. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Dit kunt u voorkomen. Hoe?
Vraag het aan mensen die ooit te maken hadden met brand in huis. Het is een nachtmerrie die men niet snel zal vergeten. Mogelijk zijn daarbij ook het huis en de spullen (deels) in de vlammen opgegaan. Of ernstig beschadigd door rook en bluswater. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen zijn wellicht voorgoed kwijt. Hoe voorkomt u dat de brandweer moet uitrukken? Met onderstaande aandachtspunten bent u al goed op weg.
Vervang halogeenspotjes en gloeilampen
Vervang uw halogeenspotjes en gloeilampen door ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Eigenlijk zijn deze lampen al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden. Ledlampen worden niet warm, zijn veilig en ook nog eens milieuvriendelijk.
Maak filter wasdroger pluisvrij
Veel branden worden veroorzaakt door de filter van een wasdroger. Zit deze filter vol met pluizen uit kleding, dan kan er in combinatie met de hete lucht snel brand ontstaan.
Zet stand-by uit
Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van uw tv, computer of een van uw andere elektrische apparaten uit. Het risico op brand wordt een stuk kleiner.
Nog meer tips:
- Geef de cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt;
- Reinig regelmatig de filter van de afzuigkap;
- Aan het koken? Houd het fornuis en de pannen goed in de gaten;
- Een open haard? Laat jaarlijks de schoorsteen vegen.
Geen paniek!
Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Zet gas of elektriciteit meteen uit. Blus een brandende frituurpan nooit met water, want er kan een steekvlam ontstaan. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).
Inboedelverzekering
Bij een brand raakt u in de meeste gevallen een deel van uw spullen kwijt. Bovendien krijgt u ook te maken met rook-, schroei- en waterschade in uw woning. Veel inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heeft u een opstalverzekering, dan is het raadzaam om beide verzekeringen via dezelfde partij onder te brengen. Hiermee voorkomt u overlapping en gaten in uw dekking.
Premiekorting
Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij uw situatie past? Wij adviseren u graag.
U kunt deze verzekeringen ook opnemen in een verzekeringspakket. Dan krijgt u een vaak een aantrekkelijke premiekorting. Ook daar vertellen we u graag alles over.