Skip to main content

Zo voorkomt u een woningbrand

voorkom brandEen woningbrand is misschien wel het ergste wat u kan overkomen. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Die zijn te voorkomen. Hoe?

Het is vaak een trieste aanblik na een brand: zwartgeblakerde meubels, gesprongen ruiten en kapotte daken. Wat nog overeind staat is beschadigd door rook en bluswater. Om over het menselijk leed nog maar te zwijgen. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen bent u wellicht voorgoed kwijt.

Tips

Hoe voorkomt u dat de brandweer moet uitrukken? Met deze tips bent u goed op weg:

  • Vervang halogeenspotjes en gloeilampen door milieuvriendelijke ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Deze lampen zijn al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden.
  • Maak de filter van de wasdroger pluisvrij. Veel branden worden hierdoor veroorzaakt. Zit deze filter vol met pluizen dan kan in combinatie met hete lucht snel brand ontstaan.
  • Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van de tv, computer of een van de andere elektrische apparaten uit.
  • Heeft u een open haard? Laat elk jaar de schoorsteen vegen.
  • Maak de filter van de afzuigkap schoon en geef de cv-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt.
  • Bent u aan het koken: houd het fornuis en de pannen goed in de gaten!
  • Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).
Inboedel- en opstalverzekering

Als gevolg van de brand raakt u uw spullen (deels) kwijt. Verder krijgt u te maken met rook-, schroei- en waterschade in de woning. De meeste inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heeft u een eigen huis, dan is het verstandig om de opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Daarmee voorkomt u overlap of gaten in uw dekking.

De hoogte van de vergoede schade kan overigens per verzekeraar verschillen. Laat u goed voorlichten over de polisvoorwaarden. U kunt een inboedel- en/of opstalverzekering ook opnemen in een verzekeringspakket, dan kunt u vaak van een premiekorting profiteren.

Advies

Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij uw situatie past? Wij adviseren u graag.