Dit is waarom een senior nog steeds een hypotheek kan afsluiten
Kunt u als 57-plusser nog een lening afsluiten, uw bestaande hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Het antwoord daarop is: ja! Doorgaans is het pensioeninkomen in die levensfase lager. Om die reden gaan geldverstrekkers zorgvuldiger te werk bij het verhogen of afsluiten van een hypotheek. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Weten waarom u als senior nog een hypotheek kunt afsluiten?
Elke fase in een wooncarrière heeft zijn eigen wensen en eisen. Dat geldt voor jongeren maar ook voor ouderen. Waar jongeren nadenken over verbouwen of groter gaan wonen, spelen bij 57-plussers heel andere zaken een rol. Zoals aanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Of verhuizen naar een seniorenwoning en het verkopen van uw huidige woning vanwege de overwaarde. Het leven begint immers pas op uw 57e jaar!
Kijken naar de toekomst
Geldverstrekkers kijken bij 57-plussers naar het inkomen wat zij de komende jaren hebben. Dat is doorgaans lager, vergeleken met het huidige inkomen. Daardoor kunt u minder lenen en moet u wellicht nieuwe leningen versneld aflossen. Uw maandlasten gaan dus omhoog.
Geldverstrekkers zien ook dat de eisen en wensen op de hypotheekmarkt voor 57-plussers veranderen en denken met u mee. Kijken naar de toekomst, speelt daarbij een belangrijke rol. Onder meer bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en een Blijvers- of Verzilverlening.
Werkelijke lasten
Bent u een 57-plusser en wilt u een huis kopen dan krijgt u een aangepaste toets voor de NHG. Daarbij wordt gekeken naar de werkelijke lasten. Ook mag de koopwoning niet duurder zijn dan 325.000 euro (norm: 2021). Bent u een senior dan moet u een nieuwe hypotheek afsluiten met in principe een rentevaste periode van twintig jaar. Uw maandlasten moeten daarbij lager of gelijk zijn dan bij uw oude hypotheek. De aangepaste NHG-toets gaat alleen op als u verhuist naar een andere woning.
Speciale leningen
Het hypotheekbeleid voor 57-plussers is sterk veranderd. Geldverstrekkers gaan soepeler om met een lening voor deze groep. Er zijn zelfs al speciale leningen voor ouderen op de markt. Daarin draait alles om de wensen en levenssituatie van senioren. Wilt u meer weten over deze speciale hypotheek, neem dan zeker contact met ons op.
Aanvulling inkomen
Het is meer dan waarschijnlijk dat uw koopwoning in de loop der jaren flink in waarde is gestegen. Bovendien is de hypotheek in veel gevallen grotendeels afgelost. Inmiddels is er een flinke overwaarde opgebouwd. Zeker als er tussentijds nog eens extra is afgelost. Met deze overwaarde kunt u uw pensioen aanvullen, uw woning levensbestendig maken of misschien zelfs een gedroomd huisje aan zee kopen.
Blijven of verzilveren?
Sommige gemeenten en provincies bieden een Blijvers- en Verzilverlening aan. Een verbouwing financieren om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, kan met een Blijverslening. Met de Verzilverlening neemt u een deel op van de overwaarde om uw pensioen aan te vullen. Uw maandlasten blijven gelijk en u hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij uw hypotheekschuld. Bij verkoop van uw woning wordt dit verrekend.
Op de website van SVN ziet u of uw gemeente of provincie meedoet aan de Blijvers- en Verzilverlening? Heeft uw gemeente geen regelingen, dan zoeken we graag met u naar een andere oplossing.
Meer weten over de hypotheekmogelijkheden na uw 57e jaar? We denken graag met u mee voor een advies op maat.