Skip to main content

De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. U kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. U ziet immers altijd wat er voor uw deur gebeurt. Toch moet u bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. U mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Privéterrein en eigendommen

Een deurbelcamera moet gericht zijn op uw privéterrein. U mag dus niet zomaar de openbare weg filmen. Bij veel videodeurbellen kunt u instellen in welk gebied de camera bewegingen opneemt. U kunt de camera dan bijvoorbeeld richten op uw eigen oprit of tuin.

Daarnaast mag u ook een camera ophangen aan uw huis om uw eigendommen te beveiligen. Maar u moet altijd zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van anderen. Ook deze camera moet dus zo veel mogelijk gericht zijn op uw eigen terrein en zo min mogelijk op het terrein van de buren of de openbare weg.

De camera moet duidelijk zichtbaar zijn. Als dit niet het geval is, moet u een bordje of een sticker ophangen met de tekst ‘hier is cameratoezicht’. Het kan handig zijn om uw buren proactief te informeren over uw deurbel of camera om ruzies te voorkomen. Zo kunt u uitleggen wat u wel en niet filmt en laten zien wat er met de beelden gebeurt.

Zorgvuldigheid

Met de beelden die u met een videodeurbel of een camera maakt, moet u voorzichtig omgaan. U mag de opnames maar voor een bepaalde tijd bewaren. Veel systemen verwijderen de beelden bijvoorbeeld automatisch na 24 uur.

Mensen die op de beelden te zien zijn, hebben het recht om het beeld- en geluidsmateriaal terug te kijken en te luisteren. Bovendien mag u de beelden ook niet zomaar delen met anderen.

Beelden delen met de politie

De beelden kunt u wel delen met de politie bij een aangifte of een strafrechtelijk onderzoek. Bij zo’n onderzoek kan de politie de beelden ook vorderen.

Filmt u een stukje van de straat en wilt u de beelden beschikbaar stellen aan de politie? Dan kunt u zich aanmelden bij het politieproject Camera in beeld. De politie kan hier bijvoorbeeld gebruik van maken als er een misdrijf is gepleegd in de buurt.

Hebt u vragen over privacy rondom een videodeurbel of beveiligingscamera? Kijk dan even op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.