Skip to main content

Is uw mailadres nog veilig?

Cybercriminelen zitten vaak niet zelf de hele dag achter de computer om gegevens afhandig te maken van mensen en bedrijven. Zij ontwikkelen hier softwarerobots voor. Deze zogenoemde botnets kunnen ontzettend snel veel gegevens verzamelen.

De softwarerobots zoeken bijvoorbeeld naar e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze gegevens worden dan weer doorverkocht aan andere criminelen.

Opsporing

Met grote regelmaat sporen speciale eenheden van de politie criminelen en robots op die data stelen van bedrijven en particulieren. De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk de gestolen gegevens in beslag. Inmiddels heeft de politie tienduizenden e-mailadressen die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit in bezit.

Controleer uw mailadres

Wilt u weten wat de politie tegen botnets doet? Dat kunt u lezen via een speciale website. Kijk eens op de website van de politie. U krijgt ook belangrijke tips over wat u moet doen als uw gegevens zijn gebruikt door criminelen.

Het is erg belangrijk om op uw hoede te zijn. U kunt via de website haveibeenpwnd.com controleren of uw gegevens onrechtmatig gebruikt zijn.

Wachtwoorden wijzigen

Wat kunt u doen om te zorgen dat criminelen niks kunnen doen met uw gegevens? Gebruik in ieder geval voor elke website en app een ander wachtwoord. Daarnaast is het belangrijk om uw wachtwoorden regelmatig te veranderen. Maak, indien mogelijk, ook gebruik van tweestapsverificatie. Zo maakt u het cybercriminelen moeilijker.