Skip to main content

Hebt u last van hooikoorts? Dit moet u weten!

Niesmarathons, voortdurend gesnotter en rode, jeukende ogen. Hooikoorts houdt veel mensen bezig in de lente. Als u hooikoorts hebt, dan reageert uw immuunsysteem extra heftig op de pollen van grassen, planten en bomen. Vaak zorgt dit voor een verkouden gevoel en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot benauwdheid en extreme vermoeidheid.

Ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken met hooikoorts. De pollenallergie kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen beginnen de klachten tussen hun 15de en 25ste levensjaar.

Hebt u last van hooikoorts? Dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende tabletjes, neussprays en oogdruppels die de klachten verminderen. Daarnaast kunt u met deze tips de pollen buiten de deur houden.

Schone slaapkamer

Door openstaande deuren, ramen en ventilatieroosters vliegen elke dag pollen naar binnen. Deze blijven hangen in uw meubels en vloerkleden. Daarom is het handig om in de lente wat vaker te stofzuigen en uw bed te verschonen, zo beperkt u het aantal pollen in huis en daarmee vermindert u ook de klachten.

Douchen voor het slapengaan

Een schoon bed helpt tegen de pollen, maar dan moet u zelf natuurlijk ook schoon zijn. Gedurende de dag blijven pollen hangen in uw kleren en haren. Door even te douchen voordat u gaat slapen – of wanneer de klachten heel hevig zijn – wast u de pollen van u af. Dat geeft de nodige verlichting van de klachten.

Geef ook uw hond of kat wat vaker een bad om de pollen uit de vacht te wassen.

Wasgoed niet buiten

Schone was buiten laten drogen is natuurlijk heerlijk. Maar voor mensen met hooikoorts is het niet zo handig. De was vangt buiten rondvliegende pollen op. Die pollen draagt u bij u als u de kleren daarna aantrekt.

Naar zee

Bent u even helemaal klaar met hooikoorts? Ga dan een dagje naar zee. Aan de kust zweven beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland. Daar zijn de klachten dan ook aanzienlijk minder. Een heerlijke – tijdelijke – remedie dus.

Een zonnebril en vaseline rond uw neus

Zijn de klachten onhoudbaar en hebt u geen tijd om naar zee te gaan? Dan is deze tip een laatste redmiddel: smeer een beetje vaseline rond uw neus. Het is niet zo charmant, maar het werkt wel. De pollen blijven hangen in de vaseline en bereiken daardoor uw neus minder snel. Een zonnebril kan helpen om uw ogen tegen de pollen te beschermen.