Skip to main content

Hebt u een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan moet u dit weten

Bij het afsluiten van een hypotheek denkt u er misschien nog niet over na, maar na dertig jaar moet u de hypotheek afgelost hebben. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek betaalt u maandelijks rente en aflossing. Hierdoor wordt de schuld steeds lager en uw vermogen steeds hoger.

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente, u lost de hypotheek dus niet af. De hypotheekschuld wordt dan geheel of gedeeltelijk afgelost aan het einde van de looptijd (vaak 30 jaar) of bij verkoop van de woning. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om tussentijds aanpassingen te doen met betrekking tot uw aflossingsvrije hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Er zitten verschillende risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Daarvoor waarschuwen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat komt mede door de regels rondom de hypotheekrenteaftrek.

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Mensen die daarvoor een hypotheek hebben afgesloten, hebben vanaf 2001 nog recht op dertig jaar aftrek. Hun hypotheekrenteaftrek vervalt dus in 2031. Hierdoor krijgen veel mensen vanaf dat moment te maken met hogere woonlasten.

Mede daarom zijn veel mensen op zoek naar een oplossing. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw financiële situatie en toekomstplannen. Daarom is het belangrijk om gedegen advies in te winnen.

Extra aflossen

Een van de mogelijkheden is extra aflossen op uw hypotheek. Om de hypotheek (deels) af te kunnen lossen, hebben veel mensen een levensverzekering of spaarvorm. Het is ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen met spaargeld. Bij veel geldverstrekkers kunt u ieder jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen.

Andere vormen

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dan betaalt u rente én lost u tegelijkertijd af. Hierdoor kunnen de uiteindelijke maandlasten hoger uitvallen.

Overwaarde

In sommige gevallen is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen nadat de looptijd is verstreken. Geldverstrekkers kunnen dit bijvoorbeeld overwegen wanneer u een hoge overwaarde op uw woning hebt. Hebt u geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van uw woning? Dan is het goed om professioneel advies in te winnen.

Populariteit neemt af

Voorheen was een aflossingsvrije hypotheek erg populair. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft op dit moment een (deels) aflossingsvrije hypotheek. De laatste jaren neemt de populariteit af. Dat komt voornamelijk omdat het sinds 2013 niet meer mogelijk is om bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.

Meer weten

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het is belangrijk dat uw hypotheek goed aansluit bij uw financiële situatie en wensen. Overweegt u een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wilt u die effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.