Skip to main content

Uw huis onder water?

reddingsboeiIs uw hypotheekschuld hoger dan de huidige waarde van uw huis, dan staat uw ‘huis onder water’. Geen geruststellende gedachte. Toch kunt u eventuele problemen voorkomen. Hoe?

Uw huis staat ‘onder water’. Veel huizenbezitters hebben er helaas mee te maken. U hoeft niet meteen in paniek te raken, maar het is wel raadzaam om in actie te komen.

Extra aflossen

Zo kunt u bijvoorbeeld extra aflossen op uw hypotheek. De rente op uw spaargeld is momenteel laag. U kunt een deel van uw spaargeld gebruiken om extra af te lossen. Daardoor gaan uw schuld én uw maandlasten omlaag. Wellicht komt u door de extra aflossing in een lagere risicoklasse, waardoor ook uw hypotheekrente omlaag gaat. Maar u kunt natuurlijk ook kijken naar de mogelijkheid om uw hypotheek aan te passen naar een variant met een aflossingcomponent erin.

Schenking

Ook uw familie kan een handje helpen in de vorm van een schenking. Uw ouders mogen u (onder bepaalde voorwaarden) belastingvrij een bedrag schenken. Vanaf volgend jaar bedraagt het maximale schenkbedrag 100.000 euro. U moet dit bedrag wel voor uw huis of hypotheek gebruiken. Sommige hypotheekverstrekkers vragen een boete voor vervroegde aflossing. Extra aflossen op het moment dat uw rentevastperiode afloopt is altijd boetevrij.

Renteaftrek bij restschuld

Voor sommige mensen zit er helaas niets anders op dan hun huis te verkopen. De rente van de overblijvende schuld is nog vijftien jaar aftrekbaar. Deze periode geldt alleen voor de restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 en indien uw hypotheek fiscaal gezien een eigenwoning schuld is.

Meer weten?

Staat uw huis ‘onder water’? Wilt u weten welke oplossing het beste bij uw situatie past? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag.