Skip to main content

Verbouwen? Nu doen!

verbouwingUw huis staat op een gedroomde plek. Op loopafstand van het centrum en in de omgeving van het bos. Wat wilt u nog meer? Iets meer wooncomfort, zoals een nieuwe keuken? Niet verhuizen dus, maar verbouwen. Zeker nu de rente zo laag staat!

Door de lage hypotheekrente staan veel mensen met een eigen huis voor een duivels dilemma: verhuizen of verbouwen? U woont eigenlijk uitstekend naar uw zin, maar u bent ook op zoek naar iets meer wooncomfort. Hoe vaak heeft u al gemijmerd over een uitbouw met daarin een Italiaanse designkeuken of over een nieuwe badkamer? Steeds meer mensen blijven op de huidige plek wonen en kiezen voor een verbouwing.

Zet uw financiën op een rij

Een verbouwing kost natuurlijk geld en, zo beweren uw vrienden en kennissen, valt altijd duurder uit. Voor de financiering moet u dus belangrijke keuzes maken. Zet u uw spaargeld in of houdt u dat liever achter de hand voor noodgevallen? Wilt u het geld lenen of sluit u uw hypotheek over naar een lagere rente? Of misschien heeft u wel een hogere inschrijving van uw hypotheek.

Niet de lasten, wel de lusten

Heeft u voldoende spaargeld om de verbouwing te financieren, dan kunt u dat hiervoor gebruiken. U heeft dan geen extra maandelijkse lasten. En u heeft meteen profijt van uw nieuwe keuken of badkamer.

Om uw verbouwing te betalen kunt ook een consumptief krediet nemen. Deze lening heeft een korte looptijd, een onderpand is niet nodig en de rente is mogelijk aftrekbaar bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Eén nadeel: de rente voor een dergelijke lening is doorgaans hoger dan bij andere leningen.

Oversluiten hypotheek

Misschien had u uw verbouwing al op het oog toen u uw huidige hypotheek afsloot. Veel mensen maken gebruik van een hogere inschrijving, zodat ze het extra bedrag voor een verbouwing snel beschikbaar hebben. U hoeft daardoor niet meer naar een notaris.

Kiest u voor een tweede hypotheek of sluit u vanwege de lage rente uw huidige hypotheek over, dan moet u wel naar een notaris. Is uw huis goedkoper dan 245.000 euro dan komt u wellicht in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval is het rentepercentage nog lager.

Belangrijk

Het is belangrijk om vooraf de verbouwingskosten zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. Vraag uw aannemer altijd om een schriftelijk offerte waarin de exacte werkzaamheden en eventuele extra kosten zijn opgenomen.

Is uw verbouwing afgerond en maakt u goede sier met uw nieuwe keuken? Dan is het raadzaam om uw opstalverzekering aan te passen omdat u huis mogelijk meer waard is geworden.

Meer informatie

Wilt u uw financiële mogelijkheden in kaart brengen of een advies op maat? Neem dan contact met ons op.