Skip to main content

WOZ-waarde te hoog?

woz2017

U heeft waarschijnlijk kort geleden uw WOZ-beschikking ontvangen. Is de WOZ-waarde van uw huis gestegen? Of gedaald? Bent u het daarmee niet eens? U kunt er wat aan doen!

De huizenmarkt zit weer in de lift. De gemiddelde huizenprijs is opnieuw gestegen en het plafond is nog niet in zicht. Hoe bepaalt uw gemeente de WOZ-waarde van uw huis? Een zogeheten ijkwoning in uw straat of buurt bepaalt mede de WOZ-waarde van úw huis. Uw WOZ-waarde kan daardoor hoger uitvallen en dat heeft nadelige gevolgen.

Hogere belasting

Belastingen als het eigenwoning forfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting zijn namelijk gekoppeld aan uw WOZ-waarde. Hoe hoger uw WOZ-waarde des te hoger uw belasting. Mogelijk betaalt u honderden euro’s te veel aan belasting. Bent u het niet eens met de hoogte van uw WOZ-waarde, dan kunt binnen zes weken bezwaar maken.

Te lage WOZ-waarde

U kunt ook bezwaar aantekenen als u uw WOZ-waarde te laag vindt. Dat is nadelig als u uw huis wilt verkopen. Bij een hogere WOZ-waarde heeft u een sterker uitgangspunt bij de onderhandelingen. Steeds vaker wordt op huizensites de WOZ-waarde van te koop staande huizen vermeld.

Ook belangrijk voor huurders

Huurt u een huis of wilt u er een huren, dan is de WOZ-waarde ook belangrijk. In het zogeheten woningwaarderingsstelsel is bij de bepaling van de maximale huurprijs (aan de hand van punten) ook de WOZ-waarde belangrijk. Op de website van onder meer de huurcommissie is uw maximale huurprijs te berekenen.

De buren

Uw WOZ-waarde is waarschijnlijk gestegen. Overigens zegt een stijging of daling niets over de werkelijke waarde van uw huis. Vindt u uw WOZ-waarde te hoog of te laag? Dan kunt u gratis bezwaar maken.
Bij sommige gemeentes is het mogelijk om via een website de WOZ-waarde van uw buren te bekijken (zie link). Aan de hand daarvan kunt u beslissen om zelf ook bezwaar te maken. Of juist niet.

Gratis bezwaar aantekenen

Bezwaar maken tegen uw te hoge WOZ-waarde loont in veel gevallen. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Ze rekenen pas kosten als uw bezwaar is toegekend. Die kosten worden ook nog eens door uw gemeente betaald.

Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning? Op sites als bezwaarmaker.nl kunt u gratis bezwaar maken.