Skip to main content

Aflossen op uw hypotheek?

aflossen2017

Door de lage spaarrente is het aantrekkelijk om uw spaargeld te gebruiken voor aflossing op uw hypotheek. Dat geeft lagere maandlasten, maar er zijn ook aandachtspunten. Welke?

Met een extra aflossing neemt uw hypotheekschuld af en betaalt u minder rente. Daardoor dalen sowieso uw maandlasten. Daarnaast werken veel banken met een zogeheten renteopslag bij hypotheken. Die opslagen zijn vooraf vastgesteld. Maar komt door een extra aflossing bijvoorbeeld de verhouding van uw hypotheek en uw woningwaarde onder de 90 procent dan vervalt een deel van die opslag. U valt dan in een lagere risicoklasse en gaat daardoor minder hypotheekrente betalen.

Daalt die verhouding nog verder, dan kan de rente wellicht nog verder dalen. U heeft al snel tientallen euro’s voordeel per maand. Let op: de voorwaarden en risicoklassen verschillen per hypotheekverstrekker. De renteopslag geldt in de meeste gevallen niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Aflossen spaarhypotheek?

Heeft u een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Deze hypotheekvormen zijn minder geschikt voor extra aflossingen. U kunt bij een (bank)spaarhypotheek wel extra storten in de polis of op een bankrekening.

Financiële buffer

Extra aflossen is niet in alle gevallen voordelig. Door met uw spaargeld extra af te lossen, houdt u minder over voor noodgevallen (kapotte wasmachine, nieuwe auto, studie kinderen etc.). Het is raadzaam om extra af te lossen met geld dat u op korte termijn niet nodig heeft.

Hoe meer u aflost, des te minder hypotheekrente u betaalt. Daardoor kunt u ook minder rente aftrekken van uw belastbare inkomen. Hierdoor stijgt uw inkomen in box 1 en moet u wellicht meer belasting betalen. Let op: Extra aflossingen kunnen ook gevolgen hebben voor de hoogte van uw eventuele toeslagen en uw voorlopige teruggave.

Door extra aflossingen stijgt bij de verkoop van uw huis mogelijk uw overwaarde.
Koopt u een nieuw huis, dan moet u die overwaarde gebruiken voor de aankoop of de verbetering van uw nieuw huis. Dit is de zogeheten bijleenregeling.

Meer weten

Wilt u een advies op maat of weten wat in uw situatie mogelijk of verstandig is, neem dan contact met ons op.