Het recht om vergeten te worden
Heeft u uw naam weleens gegoogeld? U staat versteld wat er allemaal over u op het wereldwijde web staat. Leuke dingen, maar ook minder leuke zaken. Iedere Europese burger heeft overigens het recht om vergeten te worden (op internet). Hoe?
Een stevig uit de hand gelopen feestje in uw studententijd? Een publicatie over u die niet klopte in bijvoorbeeld een krant, maar die nog wel op internet staat? Een kortstondige carrière in een verkeerd vakgebied? Onjuiste en privacy-gevoelige informatie die u het liefst uit uw geheugen zou willen wissen. Maar ook uit het geheugen van internet. Ctrl-alt-delete is op internet niet altijd voldoende.
Vergeetrecht
Iedere Europeaan heeft vergeetrecht. Hoe werkt dat precies? Veel mensen willen sommige vervelende zaken uit hun verleden wissen op internet. Via zoekmachines zoals Google is nog veel uit uw verleden boven water te halen.
Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens heeft u het recht om deze gegevens in te zien, aan te vullen, te verbeteren, af te schermen of zelfs te verwijderen. In het laatste geval gaat het om ‘het recht vergeten te worden’. Hierdoor kunnen gegevens die onjuist zijn of verouderd uit de digitale archieven worden verwijderd.
Link naar informatiebron
Wijst bijvoorbeeld Google uw vergeetverzoek toe dan zal niet de informatie zelf verdwijnen maar de link naar deze informatiebron. Google is verplicht openheid te geven in het aantal vergeetverzoeken en waarom deze wel of niet zijn toegewezen. Google heeft een transparantierapport op haar site staan waaruit blijkt dat iets minder dan de helft (ca. 43 procent) van de vergeetverzoeken wordt toegewezen.
Vergeetverzoek. Hoe doe je dat?
Wilt u een vergeetverzoek bij Google indienen dan kunt u via de site een formulier invullen. U moet altijd een kopie van uw paspoort meesturen. Google moet namelijk uw identiteit kunnen vaststellen. Uiteraard moet u uw verzoek goed beargumenteren. Google is verplicht om u binnen vier weken een reactie geven. Wordt uw verzoek afgewezen, dan moet duidelijk zijn waarom.
Landen in de Europese Unie moeten binnen twee jaar de Europese Privacyverordening invoeren. Als het zover is hoeft u overigens bij Google niet meer aan te tonen dat u een belang hebt om te worden vergeten. Google moet dan wel aantonen waarom uw gegevens vindbaar moeten blijven.
Wilt u het Transparantierapport zien, klik dan hier:
https://www.google.com/transparencyreport/removals/europeprivacy/