Skip to main content

Te veel hypotheekrente betalen?

risicoopslag

Sommige geldverstrekkers berekenen een risico-opslag boven op uw hypotheekrente. Bijvoorbeeld als u meer leent dan de marktwaarde van uw huis. Maar wat als u extra aflost of als uw huis in waarde is gestegen? Wat gebeurt er dan met uw rente?

Heeft u meer geleend dan de marktwaarde van uw huis? Dan berekent uw geldvertrekker een extra opslag op uw hypotheekrente. Hiervoor is overigens een richtlijn, maar geldverstrekkers gaan hier zeer verschillend mee om. Het kan dus zijn dat u gedurende de looptijd onnodig veel rente betaalt.

Waarom risico-opslag?

Omdat u meer geld heeft geleend dan de waarde van uw huis, berekent de bank extra rente. Uw geldvertrekker wil met de opslag namelijk geen risico lopen indien u uw huis gedwongen moet verkopen. Deze situatie ontstaat als u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Bij de ene lening lopen banken meer risico dan bij een andere lening. Daarom mogen banken zelf bepalen met welke en hoeveel risicoklassen ze werken.

Aanpassen risico-opslag

Wat gebeurt er met de rente als u extra aflost of als uw huis door de aantrekkende huizenmarkt in waarde is gestegen? Dat verschilt per geldverstrekker. Sommige banken blijven - onnodig - de hoge opslag doorberekenen. Andere geldverstrekkers passen de risico-opslag aan de nieuwe situatie aan, maar alleen als u daartoe een verzoek indient. Ook zijn er geldverstrekkers die een aanpassing tijdens een rentevastperiode niet toestaan.

Advies

Het beleid van de banken op dit gebied, is niet altijd even duidelijk. Wat moet u doen als uw bank de rente-opslag tussentijds niet automatisch aanpast, terwijl u bijvoorbeeld wel extra heeft afgelost? Het tussentijds verlagen van de rente-opslag is niet in alle gevallen gunstig. Dit kan het geval zijn bij een (bank)spaarhypotheek, hier bouwt u vermogen op door een rentevergoeding op uw spaarverzekering of spaarrekening. Die rekening is gekoppeld aan uw hypotheekrente.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de rente-opslag in uw persoonlijke situatie, neem dan contact met ons op.