Uw aflossingsvrije hypotheek
Ruim een miljoen huizenbezitters hebben nog een hypotheek die geheel of voor een deel aflossingsvrij is. Deze hypotheek loopt gewoon door, maar moet op enig moment worden afgelost. Of moet u nu al actie ondernemen?
Heeft u een aflossingsvrije hypotheek dan betaalt u elke maand alleen rente over uw hypotheek. De looptijd van deze hypotheek is dertig jaar. Doordat u alleen rente betaalt, bouwt u ook geen vermogen op en lost u niets af. Uw hypotheekschuld is van begin tot het einde van looptijd gelijk, tenzij u tussentijds extra aflost.
Terughoudend
De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als u uw huis verkoopt. Sinds de huizencrisis zijn banken terughoudender geworden met de verstrekking van deze hypotheekvorm.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen regelmatig op de risico’s, bijvoorbeeld een toekomstige forse stijging van de woonlasten door verlies van de renteaftrek. Aan de andere kant heeft menig huizenbezitter een levensverzekering of spaarvorm om de deze hypotheekleningen (deels) te kunnen aflossen.
Einde looptijd
Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek? Uw bank kan u op dat moment verplichten om uw aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.
Rente aftrek
Veel huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek hebben deze afgesloten voor 2001. Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Misschien valt u wel in deze groep? Uw hypotheekrenteaftrek vervalt dan in 2031. In combinatie met een laag pensioeninkomen kunnen dan uw hypotheeklasten weleens flink gaan drukken op uw inkomen.
Overwaarde
In de loop van de jaren zijn veel huizen in waarde gestegen. Wellicht heeft u inmiddels een flinke overwaarde opgebouwd. In dat geval is het doorgaans mogelijk om uw aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Soms is er geen overwaarde of is uw hypotheek hoger dan de waarde van uw woning (restschuld). Is dat het geval dan is het raadzaam om u te laten adviseren over een andere hypotheekvorm.
Lineair of annuïtair?
Welke mogelijkheden heeft u om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten? U kunt uw lening omzetten in een lineaire of annuïtaire aflossingsvorm. In beide gevallen betaalt u niet alleen rente, maar lost u ook af. Door de lage rente gebruiken veel huizenbezitters ook hun spaargeld om boetevrij extra af te lossen. Hierdoor daalt uw hypotheekschuld nog eens extra.
Meer weten
Een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of uw huidige hypotheekvorm laten doorlopen? Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is, neem dan contact met ons op.