Skip to main content

Verbouwen, zeker nu!

verbouwen2018

Kopen of verbouwen? Veel huizenbezitters worstelen momenteel met het antwoord op deze vraag. Met deze lage hypotheekrente kan het alle kanten op. Maar wat als u al in uw droomhuis woont? Waarom valt de keuze dan steeds vaker op een verbouwing?

Beter kunt u niet wonen: dicht bij het historisch centrum van uw stad of dorp, scholen en een winkelcentrum om de hoek, een leuke straat met fijne buren, vrienden op een steenworp afstand en de uitvalswegen naar uw werk zijn optimaal. Wat er ontbreekt? Iets meer wooncomfort!  

Bij woonprogramma’s op tv smult u van een uitbouw met eigentijdse keuken, een ruimere badkamer of die extra slaapkamer met douche op de bovenverdieping. Alles bij elkaar opgeteld zijn dit voor veel mensen dé redenen om te kiezen voor een verbouwing.

Verbouwen kost geld

Linksom of rechtsom: een verbouwing kost geld. En valt vaak ook nog eens duurder uit. Zet daarom vooraf uw financiën goed op een rij, maar ook uw keuzes. Zet u uw spaargeld in of houdt u dat liever achter de hand voor noodgevallen? Is geld lenen een optie of sluit u uw hypotheek over naar een lagere rente? Mogelijk kunt u gebruikmaken van de hogere inschrijving op uw hypotheek.

Geen extra maandlasten

Veel mensen ‘sparen voor later’ om in noodgevallen iets achter de hand te hebben. Niet zelden staat er een groot spaarbedrag op de bank, dat echter met de lage rente van nu weinig of geen rendement geeft. U kunt een deel van uw spaargeld gebruiken om uw verbouwing te financieren. U heeft geen extra maandlasten én … op korte termijn kookt u een overheerlijke maaltijd in uw nieuwe keuken.

Een andere mogelijkheid is een consumptief krediet. Dit is een lening met een korte looptijd, zonder onderpand en met aftrekbare rente voor uw inkomstenbelasting. Daar staat vaak wel een hoger rentepercentage tegenover.

Hogere inschrijving

Een steeds groter deel van de huizenbezitters sorteert graag voor. Bij het afsluiten van uw hypotheek kunt u bijvoorbeeld al rekening houden met toekomstige verbouwingsplannen door te kiezen voor een hogere inschrijving. Op die manier heeft u het extra bedrag voor uw verbouwing snel beschikbaar en u hoeft niet meer naar een notaris.

Kiest u voor een tweede hypotheek of sluit u vanwege de lage rente uw huidige hypotheek over, dan moet u wel naar een notaris. Is uw huis goedkoper dan 265.000 euro dan komt u ook nog in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval is het rentepercentage een stuk lager.

Heldere verbouwingskosten

Het is verstandig om vooraf uw verbouwingskosten helder te hebben. Een schriftelijke of digitale offerte met daarin omschreven de werkzaamheden en eventuele meerkosten. Bij eventuele conflicten kunt u dan altijd de gemaakte afspraken aantonen.

Meer informatie

Meer weten over uw financiële mogelijkheden of een advies op maat? Neem dan contact met ons op.

Tip: Is uw opstalverzekering nog toereikend omdat uw huis door de verbouwing mogelijk meer waard is geworden?