Skip to main content

Uw zorgverzekering in 2019

 zorg2019

Ondanks dat wij niet meer actief zorgverzekeringen aanbieden, leek het ons verstandig om u op de hoogte te brengen van enkele wijzigingen.

Als het goed is ontvangt u binnenkort een nieuw aanbod voor 2019 of wellicht heeft u de aanbieding al ontvangen. Heeft u de envelop al opengemaakt? Er zijn namelijk enkele wijzigingen en de premie is gestegen. We zetten de wijzingen op een rij en geven bespaartips. Wilt u weten welke?

Uw basispremie plus de premie voor de door u gekozen aanvullende verzekeringen vormen samen de nieuwe premie voor 2019. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De wijzingen in deze basisverzekering komen in dit artikel ook nog aan bod.

Premievoordeel

Door de premie voor uw basisverzekering te vergelijken bij de verschillende aanbieders, kunt u al een eerste besparing maken. Ook de premies voor uw aanvullende verzekeringen kunt u per verzekeraar naast elkaar leggen. Let op: de dekkingen en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Het is even puzzelen, maar het kan u ook premievoordeel opleveren.

Eigen risico en zorgtoeslag

Het wettelijke eigen risico in 2019 bedraagt 385 euro. Dit bedrag is niet veranderd vergeleken met 2018. Mensen die door de stijgende premies in financiële problemen komen, komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming. In 2019 stijgt de maximale toeslag naar 94 euro per persoon. Voor een huishouden met meerdere personen is de maximale toeslag 281 euro.

Wat verandert er in de basisverzekering 2019?

Gebruikt u regelmatig medicatie, dan betaalt u per 1 januari niet meer dan 250 euro eigen bijdrage. Voor medicijnen geldt uiteraard nog wel de wettelijke 385 euro eigen risico. De maximale bijbetaling is bijvoorbeeld gunstig voor mensen die medicatie gebruiken voor ADHD.

De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling.

Een patiënt met ernstige COPD krijgt 21 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De oefentherapie-behandelingen gaan wel ten koste van het eigen risico.

De zware paracetamol (1000 mg) en voedingssupplementen worden in 2019 niet meer vergoed. Reumapatiënten maken vermoedelijk daardoor meer zorgkosten.

Voor mensen met ernstig overgewicht wordt het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) in het basispakket opgenomen. Er geldt nog wel een eigen risico.