Skip to main content

Geboekte vakantie & coronavirus

 reisverzekeringkoffer

In de afgelopen weken hebben wij vele malen de vraag gehad of je een beroep kan doen op de annuleringsverzekering, als je een vakantie hebt geboekt en je bijvoorbeeld het vakantieland niet in mag i.v.m. de coronamaatregelen of omdat het hotel of de camping gesloten is.

Het antwoord hierop is redelijk kort: nee, meestal niet.

De reisorganisatie/het reisbureau is in deze tijden de partij waar u moet zijn voor een oplossing.

Reisbureaus/reisorganisaties bieden veelal een compensatie in de vorm van een voucher of de mogelijkheid om de vakantie door te schuiven naar een later tijdstip.

De annuleringsverzekering biedt namelijk alléén dekking als de vakantie geannuleerd moet worden op basis van een aantal met name genoemde gevallen, zoals bijvoorbeeld o.a. bij

  • ernstige ziekte of overlijden van uzelf of een familielid in de 1e of 2e graad,
  • het ondergaan van een medisch noodzakelijke operatie,
  • complicaties bij zwangerschap
  • onvrijwillig werkloos raken (bij een vast contract),
  • etc.

Voor verduidelijking van e.e.a. kan u het beste even de polisvoorwaarden van UW annuleringsverzekering raadplegen.

Slechts een enkeling heeft een annuleringsverzekering, waarbij de “extra annuleringsredenen” zijn meeverzekerd. Die dekking staat dan met name genoemd op het polisblad van uw reisverzekering.

Die dekking biedt u de mogelijkheid om een vakantie te annuleren o.b.v. het feit, dat u het zelf niet verantwoord vindt om op vakantie te gaan. Bij bijvoorbeeld een negatief reisadvies, als de vader van uw schoonzoon bijvoorbeeld op sterven ligt, of wanneer uw buurvrouw (die zo’n beetje kind aan huis is) op het punt van bevallen staat en u mogelijk complicaties verwacht. Die eigen inschatting wordt niet gehonoreerd als u bijvoorbeeld denkt “het is te slecht weer” of “er ligt niet genoeg sneeuw om te skiën 😉”. Als er een vergoeding toegekend wordt o.b.v. de “extra annuleringsredenen” dan krijgt u nooit alles uitgekeerd. De verzekeraar vergoedt dan 75% van de reissom en de overige 25% blijft voor uw eigen rekening.

Natuurlijk hopen wij van harte, dat er over een aantal weken wat meer zicht is op versoepeling van de maatregelen. Dat zou betekenen, dat het de goede kant op gaat, al zal het lang duren eer wij weer in een beetje “normale” situatie zullen zitten.