Skip to main content

Schade na een fietsongeval

Het aantal mensen wat dagelijks op de fiets stapt neemt de laatste jaren flink toe. Ook al gaat het bij u om incidentele fietstochtjes, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat dan?

Bij een valpartij kan het zijn dat u de materiële schade aan uw fiets vergoed krijgt vanuit uw fietsverzekering als u niet alleen het “diefstal risico” verzekerd heeft.

Wanneer de schade ontstaat tijdens uw vakantie dan kan het zijn, dat u een vergoeding krijgt vanuit een reisverzekering. Hou er dan wel rekening mee, dat die uitkering voor schades aan fietsen veelal gemaximeerd is (€ 200,= tot veelal € 500,=). Heeft u een dure fiets, kijk dan even in uw polisvoorwaarden hoe hoog de maximale vergoeding op uw reisverzekering is.

Krijgt u te maken met een fietsongeval door een aanrijding met een andere fiets of een motorrijtuig, dan is de schade vaak veel groter. Aan wat voor schades moet u dan denken:

  • Overige materiële schade
    Naast de schade aan uw fiets, kan er ook schade ontstaan aan bijvoorbeeld uw bagage, schoeisel, kleding, tas, gsm of dure camera.

  • Letselschade
    Wanneer u ten val komt en u loopt daarbij verwondingen op, dan moet u naar de huisarts of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Ook kan het zijn, dat u opgenomen moet worden en/of met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Wij spreken dan van letselschade. Letselschade is lichamelijk of zelfs psychisch letsel na een ongeval. Letsel kan variëren van een wat blauwe plekken en een gekneusde enkel tot bijvoorbeeld een dwarslaesie, waarbij u bijvoorbeeld langdurig moet revalideren en levenslang fysiotherapie nodig heeft. Spoedeisende hulp wordt natuurlijk voor u vergoed vanuit uw zorgverzekering, maar als u 18 jaar of ouder bent, dan betaalt u wel het van toepassing zijnde eigen risico. Fysiotherapiebehandelingen komen voor een deel vanuit uw aanvullende verzekering, maar niet iedereen heeft zo’n aanvullende zorgpolis en dan kunnen ook dit soort kosten voor eigen rekening komen.

  • Extra kosten bij zwaarder letsel
    Wanneer er sprake is van zwaarder letsel én er is iemand anders verantwoordelijk voor de aanrijding, dan kan u ook terugval in inkomen bij (de verzekeraar van) die aansprakelijke partij claimen wanneer u bijvoorbeeld een tijdje niet kunt werken. Dat geldt ook voor eventuele huishoudelijke hulp of bijvoorbeeld voor het inschakelen van een honden uitlaatservice. Afhankelijk van de duur, wordt deze schade uitgedrukt in geld.

  • Smartegeld
    Daarnaast is er vaak recht op smartegeld, maar alleen als er een “derde” aansprakelijk is voor de aanrijding. In het kort is smartegeld een financiële vergoeding voor het leed, zoals emotionele en psychische schade, dat u is aangedaan na een ongeval of wat u nog staat te wachten na het ongeval. Dit laatste heet gederfde levensvreugde. In Nederland zijn de bedragen die hiervoor uitgekeerd worden redelijk reëel, maar Nederlandse uitkeringen vallen in het niet als u ze vergelijkt met de Amerikaanse praktijken 😉.

Wanneer heeft u eigenlijk recht op een uitkering?

Veel mensen weten niet dat ook bij relatief licht letsel, vaak al een vergoeding mogelijk is. Hiervoor kan u via uw rechtsbijstandverzekering de verantwoordelijke derde aansprakelijk laten stellen en zo ziet u maar weer: een goede rechtsbijstandverzekering is een echt waardevolle verzekering en niet alleen voor het oplossen van conflicten die u heeft met uw werkgever, uw buren, de makelaar, de Gemeente, de garage die een reparatie niet goed uitvoert of een arts die een verkeerd been afzet etc. etc.

Waar u recht op heeft na een ongeval, hangt af van de verkeerssituatie en de betrokken tegenpartij:

  • Ongeval met motorvoertuig
    Bij een aanrijding met een auto, motor, scooter, speed pedelec of een ander motorvoertuig, heeft u altijd recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten. Als fietser bent u namelijk een zwakke verkeersdeelnemer. Dat betekent dat u extra beschermd bent in het verkeer. Is de bestuurder van het motorvoertuig volledig aansprakelijk voor het ongeval, dan krijgt u 100% van uw schade vergoed. Bent u als volwassene zelf verantwoordelijk, omdat u een verkeersfout heeft gemaakt, dan krijgt u van de WA-verzekeraar van het motorvoertuig toch nog 50% van uw schade vergoed!!

  • Ongeval met een andere fietser, voetganger of loslopende hond
    Bij een ongeval met een andere fietser, een voetganger of met bijvoorbeeld een (loslopende) hond dan bepaalt de (verkeers)situatie de aansprakelijkheid en de uiteindelijke vergoeding waar u recht op heeft. Er wordt dus gekeken wie de regels niet goed heeft gevolgd, of wie gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) gaat in die gevallen de schade beoordelen en verder afwikkelen.
Belangrijk:

Bent u betrokken bij een aanrijding, dan is het van belang, dat dat u altijd de gegevens van getuigen verzamelt en natuurlijk de contactgegevens van de tegenpartij goed noteert. Maak – indien mogelijk – ook zoveel mogelijk foto’s van de situatie, van het voertuig van de tegenpartij en van het kenteken(plaatje).
Fietst de andere partij er snel vandoor, dan hebt u echt pech en dan zal uw eigen schade niet vergoed worden door een verzekeraar. Is het een motorvoertuig die wegrijdt zonder gegevens achter te laten, dan kan u met behulp van getuigen én een politieaangifte e.d. uw schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.