Skip to main content

Weet wat je doet, als je met een drone gaat vliegen!!

Hoe zit het met de dekking van de verzekering als ik met een drone vlieg en wat zijn mijn plichten? Hierover bestaan nog veel onduidelijkheden, dus het is goed om dit even na te kijken op de website van de Rijksoverheid.

Met ingang van 1-1-2021 moeten bestuurders van drones 16 jaar of ouder zijn. De enige uitzondering hierop zijn speelgoeddrones. Die moeten daarom het betreffende CE-keurmerk bezitten.

Daarnaast moeten drones worden geregistreerd als ze zwaarder zijn dan 250 gram en/of voorzien zijn van een camera.

In Nederland kan sinds 31 december 2020 zo’n zwaardere drone en/of een drone met camera bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) geregistreerd worden. De drone krijgt dan een ‘exploitantnummer’. Dat nummer moet de bestuurder zichtbaar aanbrengen op de drone.

Tot slot moeten bestuurders van drones met een gewicht van meer dan 250 gram een vliegbewijs aanvragen.

Als de drone recreatief gebruikt wordt én er is voldaan aan alle wettelijke eisen, dan kan het zijn, dat – als er schade met de drone veroorzaakt wordt – dit dan onder de dekking van een AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) valt.

Gebruik je de drone zakelijk om bijvoorbeeld jouw bedrijf aan te prijzen of om luchtopnames te maken, dan moet je er echt een aparte verzekering voor afsluiten.

Natuurlijk staan er boetes op, wanneer je de gestelde regels niet volgt en let op: die boetes kunnen oplopen tot € 7.800,=!! Het is dus goed, om je van tevoren even te vergewissen wat wél en wat niet mag.