Skip to main content

Voor uw hypotheek p/mnd minder betalen én tienduizenden (vrij te besteden) Euro’s op de bank? Niet alleen interessant voor de 65-plussers!

Stel: u heeft een koophuis en uw woning is meer waard geworden en/of u heeft al een stuk van uw hypotheek afgelost of een aardig bedrag in uw spaarpolis zitten. Dit zorgt voor een unieke en vaak financieel gunstige situatie.

Door de stijgende huizenprijzen zit er steeds meer “spaargeld” in de stenen, zoals dit zo mooi heet en er is een manier om die spaarcenten op te nemen. Dat doet u door een nieuwe hypotheek af te sluiten, die bijvoorbeeld E 50.000 hoger is dan nu.

Het vrijgekomen extra geld kan u gebruiken als maandelijkse extra budget voor de leuke dingen in het leven, om uw kind te helpen bij de aanschaf van een eigen huis, die nieuwe auto/keuken/badkamer of voor het maken van die al lang gewenste reis naar verre oorden.

Omdat de hypotheekrente bizar laag is, gaat uw maandlast vaak een paar honderd Euro naar beneden, dit terwijl u een hogere hypotheekschuld aangaat*.

Dat zorgt er dus voor dat u – ondanks dat u wellicht een forse boete moet betalen voor het aflossen van uw huidige hypotheek – een mooie financiële ruimte creëert en jarenlang weet wat u maandelijks kwijt bent aan hypotheekrente.

Een ander voordeel is, dat u pas over 30 (of 10 of 20) jaar het verzoek krijgt van de bank om uw hypotheekschuld in te lossen. Zeker een voordeel als u nu een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek heeft.

Als uw huidige hypotheek over een paar jaar afloopt en de bank wil graag het openstaande bedrag terug hebben, dan heeft u paar opties. Inderdaad alles inlossen omdat u jarenlang gespaard heeft (via een levensverzekering of op de bank). Tweede optie is een nieuwe hypotheek aanvragen tegen de dan geldende - misschien wel veel hogere – rente. Waarbij het niet ondenkbaar is dat, als u inmiddels van baan bent veranderd of minder uren bent gaan werken, u daardoor de hypotheek voor het openstaande bedrag niet meer rond krijgt. Of … u verkoopt uw huis om op die manier de bank te kunnen betalen en gaat op zoek naar een huurwoning.

Meer informatie?

Overweegt u een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wilt u dat effectief inzetten? Neem dan eens contact met ons op om e.e.a. op een rijtje te zetten. Een paar uurtjes van uw tijd kan u in de loop der jaren duizenden Euro’s besparen.

Zo’n eerste gesprek is volledig gratis, ook voor mensen die nog geen relatie van ons kantoor zijn 😉.

*Voorbeeldje:

  • U heeft een woning met een huidige marktwaarde van E 282.000,= en uw hypotheek loopt tot januari 2026
  • Uw huidige hypotheekschuld is E 175.000 tegen een rente van 3,9% (vast tot jan 2026): u betaalt maandelijks bruto E 568,75
  • U gaat een nieuwe hypotheekschuld E 225.000 aan, tegen een rente van 1,7% (30 jaar vast tot 2051 obv < 80% marktwaarde): u betaalt maandelijks bruto E 318,75
  • De boete voor het vervroegd inlossen van de huidige hypotheek bedraagt E 16.000,=

U betaalt bruto E 250,= minder per maand aan hypotheeklasten ( = E 3.000 per jaar besparing)

U heeft (met verrekening van alle kosten & boete e.d.) ca. E 29.000 vrij te besteden geld

*rentes fluctueren dagelijks, dit voorbeeldje is dus een momentopname en er kunnen geen rechten ontleend worden.

balk afm2 jpg