autoverzekering2017

U kent het wel, uw zoon of dochter koopt zijn eerste auto maar de verzekering is toch wel erg prijzig. Hup dan maar, de auto en de verzekering zetten we op auto van ouder, de verzekeringsadviseur en de verzekeraar komt hier toch niet achter. Maar wat als er schade wordt gemaakt door uw kind? Kent u dan ook de verdere risico’s?

Een schade zit in een klein hoekje, helemaal in het verkeer. Toch wordt er bij het uitlenen van een auto vaak geen afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer uw zoon of dochter, maar bijvoorbeeld ook uw buurman, kennis of andere familieleden de auto ‘even’ leent. Zij maken per ongeluk schade met uw auto, en dan? Hebben zij het geld om u terug te betalen? U kunt denken: ik ben er toch voor verzekerd. Maar per schuldschade gaat u achteruit in schadevrije jaren en vaak dus ook achteruit in premie. Maar het aller belangrijkste: u heeft een schade op naam staan bij CIS (Stichting Centraal Informatie Systeem) wat in de toekomst problemen kan geven. Was dat uitlenen dan de moeite waard?

Wat bekent CIS?

Het Centraal Informatie Systeem (CIS) is een stichting die voor alle Nederlandse verzekeraars en gevolmachtigden schadeclaims en plaatsingen op de Waarschuwingslijst registreert.

Wat registreert CIS?

Als u op de Waarschuwingslijst komt, dan registreert CIS onder andere uw persoonsgegevens zoals naam, het adres en de woonplaats. In de CIS databank staan alle schadeclaims of schademeldingen die verzekeraars en gevolmachtigden ontvangen. U kunt ook een CIS registratie krijgen als u bijvoorbeeld opzettelijk een aanrijding veroorzaakt, bij een inbraak meer opgeeft dan is gestolen of toch werkt terwijl u volledig arbeidsongeschikt bent. Een CIS registratie is dus niet per definitie erg.

Waarom is er de CIS registratie?

Het doel van de stichting is risico’s te beheersen en fraude tegen te gaan. Met die reden zijn ook schademeldingen opgenomen in de databank. Zo kunnen verzekeraars een completer risicoprofiel opbouwen.

Elke verzekeraar wisselt gegevens uit met andere verzekeraars die deelnemer zijn van Stichting CIS.

Mag een verzekeraar u weigeren vanwege CIS registratie?

Ja, maar alleen met een goede reden. Het feit dat de persoonsgegevens van iemand in de CIS databank zijn opgenomen, is op zichzelf geen geldige reden om u als klant te weigeren. Een verzekeraar of gevolmachtigde mag u wél weigeren als daar een goede reden voor is, bijvoorbeeld bij fraude of meerdere schades.

Kortom, is een auto verzekeren op uw naam terwijl u weet dat u er niet in de auto gaat rijden zo verstandig? Het antwoord is uiteraard NEE. Doet u het toch? Weet dat een volgende verzekeringsaanvraag geweigerd kan worden. Was dit het dan waard?

Wij begrijpen dat dit onderwerp u veel vragen kan geven. Wenst u contact op te nemen met één van onze adviseurs? Dat kan telefonisch via 0318 – 67 27 67 of via de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of download onze Stargroup BV app via app store of google play.